Михаил Семерджиев, старши мениджър ICT услуги в А1 България и

...
Михаил Семерджиев, старши мениджър ICT услуги в А1 България и
Коментари Харесай

Digitalk&A1 Awards отличи иновативни ИКТ проекти


Михаил Семерджиев, старши управител „ ICT услуги ” в А1 България и член на журито на DigitalK&A1 Awards (вляво), връчи специфичната премия на уредниците на състезанието на Виктор Стоянов, шеф „ Алтернативни канали ”, и Даниел Джолев, заместник-директор „ Дигитални и осведомителни технологии ” в УниКредит Булбанк, за създадената от вътрешен екип на банката функционалност „ Моят автомобил ” в Булбанк Мобайл
(снимка: Илиан Телкеджиев / предоставена от А1 България)

Иновациите са в основата на напредък а в ИКТ бранша и мотор за създаване и внедряване на устойчиви практики в разнообразни бизнес браншове. Именно високите технологии и изключително внедряването на изкуствен интелект дефинират напредъка и на бизнеса, и на институциите у нас , обявиха участници в церемонията по награждаване на спечелилите в състезанието Digitalk&A1 Awards , който се организира под мотото Ефективност посредством технологии ”.

Иновативният бранш бележи нарастване на оперативните си доходи осем пъти за последните 10 години, а по данни на Digitalk 101 за 2022 година общите доходи на фирмите в ИКТ бранша надвишават 9 милиарда лв..

Водещата тематика за нововъведенията сплоти съорганизаторите и журито на състезанието за сполучливи софтуерни планове Digitalk&A1 Awards. За трети път бяха раздадени награди за нововъведения в три категории ИТ планове, осъществени през 2023 година, а изненадата на събитието беше специфичната премия за най-иновативен метод, която уредниците – най-голямата телекомуникационна и ICT компания А1 България и платформата за технологии и бизнес Digitalk – взеха решение да присъдят тази година.

Конкурсът се провежда с концепцията да бъде платформа за поощряване на развиването на новаторските решения като от започващи, по този начин и при одобрените компании в България. Общо 44 компании от всички браншове на стопанската система се състезаваха за премиите в тазгодишното издание.

В първата категория „ Стартъп ” за млади компании, измежду 15 участници-финалисти премията бе извоювана от плана на българската компания Барин Спортс 360, която е създала решение за прогнозиране и попречване на спортни контузии. С негова помощ се реализира повишение на функционалните индикатори на спортистите с над 20%, а също така решението има капацитет да понижи с 30 на 100 безконтактните травми.

В категория „ Вътрешни решения ” журито дефинира първо място за цифровия AI помощник на ОББ „ Кейт ”, който сполучливо замества 20 чиновници като съветник, предоставяйки 24/7 персонализирано обслужване. 84% от потребителите на мобилно банкиране на ОББ към този момент употребяват „ Кейт ”.

В третата категория „ ИТ решение, внедрено в организация ” с най-голям резултат бе класиран планът за умна система за ръководство на паркоместа в действително време, въведена от Община Габрово. Решението е построено благодарение на „ СМАРТАЛОТ ”, основан на AI логаритми, които обработват видеопоток в действително време. Системата усъвършенства работата на чиновниците и демонстрира свободните места, като по този начин доста се улеснява паркирането в централната част на града.

Победителите и част от членовете на журито на третото издание на DigitalK&A1 Awards
(снимка: Илиан Телкеджиев / предоставена от А1 България)

Със специфичната премия на съорганизаторите беше отличена УниКредит Булбанк за създадената от вътрешен екип на банката функционалност „ Моят автомобил ” в „ Булбанк Мобайл ”, с чиято помощ клиентите могат да ръководят информацията за колите си. Възможностите включват информация за наложени санкции от пътна полиция на Министерство на вътрешните работи, годност на застраховка „ Гражданска отговорност ”, годност на винетка, известяван за изтичащ период на шофьорска брошура и други

Проектите са оценени по особено създадена технология от консултантската компания Price Waterhouse Cooper, основана на четири съществени критерия:

Сред участващите планове в състезанието 20 от решенията са създадени и внедрени от ИТ компании в организации от разнообразни браншове, измежду които обществена и общинска администрация, земеделие, произвеждане, търговия, строителство, туристическа активност и други Разработените с вътрешен запас са 9, а стартъп плановете са 15 на брой.

Журито на състезанието е формирано от 13 авторитетни водачи в областта на нововъведенията, представители на бизнеса, университетските среди, организациите с нестопанска цел и стартъп общността, които. Водещите критерии при оценяването на плановете са  постигане на заложените цели, най-обещаващи вероятност за развиване и дейно потребление на планувания бюджет.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР