Microsoft изглежда работи върху свой собствен голям езиков модел, който

...
Microsoft изглежда работи върху свой собствен голям езиков модел, който
Коментари Харесай

Запознайте се с MAI-1: новият AI модел на Microsoft с 500 милиарда параметри, който има за цел да победи GPT

Microsoft наподобява работи върху собствен личен огромен езиков модел, който евентуално ще се трансформира в главен съперник на Гугъл, Anthropic и OpenAI AI — макар че самата корпорация е вложила 10 милиарда $ в разработчика на ChatGPT и е получила предпочитани права за потребление на неговите артикули.

Според The ​​Information, създаването MAI-1 се управлява от Мустафа Сюлейман, който е някогашен изпълнителен шеф на Гугъл AI и е бил основен изпълнителен шеф на Inflection, преди Microsoft да придобие интелектуалната благосъстоятелност над стартъпа за 650 милиона $ през март и да наеме още личен състав.

Въпреки че MAI-1 може да е основан на техники, създадени от Inflection, Microsoft нарежда продукта като напълно нов, главен езиков модел, настояват двама неназовани чиновници. Съобщава се, че моделът съдържа 500 милиарда параметри – доста повече от предходните модели на Microsoft с отворен код (като Phi-3), доближавайки MAI-1 до GPT-4 на OpenAI, за който се приказва, че може да се похвали с 1 трилион параметри и доста превъзхожда конкуренцията на Meta и Mistral със 70 милиарда параметъра.

Разработването на MAI-1 планува двупосочен метод към AI от страна на Microsoft, като се концентрира върху дребни, местни LLM, както и по-съвременни, огромни модели, работещи в облака (Apple обмисля сходен подход). MAI-1 също е доказателство, че Microsoft в последна сметка е подготвена да изследва изкуствения разсъдък без значение от OpenAI, който поддържа генеративните благоприятни условия на компанията, в това число и асистента Copilot, вграден в Windows.

Съобщава се, че точната цел на MAI-1 към момента не е избрана, само че ще зависи от продуктивността. За да образова модела, Microsoft е отделил огромен клъстер от сървъри с GPU на Nvidia и е събрал данни за образованието му от разнообразни източници, в това число текст, генериран от GPT-4 и обществени данни от Интернет.

Вероятно можем да чакаме анонса на MAI-1 още този месец на конференцията за разработчици Microsoft Build.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР