Метеорологичните бедствия, подхранвани от изменението на климата – от наводнения

...
Метеорологичните бедствия, подхранвани от изменението на климата – от наводнения
Коментари Харесай

Метеорологичните бедствия, причинени от изменението на климата, разселиха 43 милиона деца, UNICEF

Метеорологичните бедствия, подхранвани от изменението на климата – от наводнения до суши, стихии до горски пожари – провокираха разселването на 43,1 милиона деца от 2016 до 2021 година, предизвести Детският фонд на Организация на обединените нации в четвъртък, критикувайки неналичието на внимание към жертвите.

В просторен отчет по въпроса организацията на Организация на обединените нации разказва сърцераздирателните истории на някои от засегнатите деца, а съавторът Лора Хийли сподели пред Агенция Франс Прес, че данните единствено разкриват „ върха на айсберга “, като доста по-вероятно е да бъдат наранени.

„ Преместихме движимостите си на автомагистралата, където живеехме седмици наред “, споделя суданското дете Халид Абдул Азим, чието наводнено село беше налично единствено с лодка.

През 2017 година сестрите Миа и Мая Браво гледаха по какъв начин пламъците гълтам ремаркето им в Калифорния от задната част на фамилния миниван.

„ Бях уплашена, в потрес “, споделя Мая в репортажа. „ Бих останал безсънен цяла нощ. “

Статистиката за вътрешните разселвания, породени от климатични бедствия, нормално не регистрира възрастта на жертвите.

Но УНИЦЕФ работи с неправителствения Център за наблюдаване на вътрешното разселване, с цел да отстрани данните и разкриват скритите вреди върху децата.

От 2016 година до 2021 година четири типа климатични бедствия (наводнения, стихии, суши и горски пожари) – чиято периодичност се усили заради световното стопляне – доведоха до 43,1 милиона разселвания на деца в 44 страни, се споделя в отчета.

Деветдесет и пет % от тези разселвания са породени от наводнения и стихии.

„ Това се равнява на към 20 000 разселвания на деца всеки ден “, сподели Хийли пред Агенция Франс Прес, наблягайки по какъв начин са наранени децата по-късно са изложени на риск от претърпяване на други контузии, като да вземем за пример да бъдат разграничени от родителите си или да станат жертва на трафиканти на деца.

Данните отразяват броя на разселенията, а не броя на засегнатите деца, защото едно и също дете може да бъде прокудено повече от един път.

Цифрите не разрешават разграничаване сред евакуираните преди метеорологично събитие и тези, принудени да изоставен вследствие на злополучие.

И съгласно Healy броят на разселванията заради суша е „ коренно незадоволително регистрирани “, защото те са по-малко неочаквани и затова по-трудни за количествено установяване.

„ Това е единствено върхът на айсберга въз основа на наличните данни, с които разполагаме “, сподели тя.

„ Реалността е с въздействието на изменението на климата или по-добро следене на разселването, когато става дума за постепенно настъпващи събития, че броят на децата, които са прокудени от домовете си, ще бъде доста по-голям. "

„ Много постепенно “

Докладът на УНИЦЕФ предлага някои частични прогнози за съответни събития.

Наводненията, свързани с преливащи реки, могат да провокират 96 милиона разселвания на деца през идващите 30 години, до момента в който циклоничните ветрове може да провокира 10,3 милиона измествания, се споделя в него. Бурите могат да доведат до 7,2 милиона разселвания.

Никоя от тези оценки не включва превантивни евакуации.

„ За тези, които са принудени да бягат, страхът и въздействието могат да бъдат изключително опустошителни, с терзание дали ще се върнат вкъщи, възобновят учебно заведение или ще бъдат принудени да се реалокират още веднъж ", сподели изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Катрин Ръсел в изказване.

" Преместването може да е избавило живота им, само че също по този начин е доста разрушително ", сподели Ръсел.

" Тъй като въздействието на изменението на климата ескалира, както и придвижването, движено от климата. Имаме инструментите и знанията, с цел да отговорим на това възходящо предизвикателство за децата, само че действаме прекомерно постепенно. "

УНИЦЕФ прикани международните водачи да се заемат с казуса на срещата на високо ниво за климата COP28 в Дубай през ноември и декември.

Хили споделя, че децата, в това число тези, които към този момент са принудени да се движат, би трябвало да бъдат готови „ да живеят в свят, изменящ се климата “.

Дори в случай че засилващите се резултати от изменението на климата са засягайки необятни сектори от планетата, отчетът на УНИЦЕФ хвърля светлина върху изключително уязвимите страни.

Китай, Индия и Филипините са страните с максимален брой разселени лица (близо 23 милиона за шест години) заради голямото си население и тяхното географско местонахождение – само че също и заради проектите им за превантивна евакуация.

Но в съразмерно отношение Африка и дребните островни народи са най-застрашени – в Доминика 76 % от всички деца са били разселени от 2016 до 2021 година За Куба и Saint-Martin, тази цифра е над 30 %.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР