Месото от диво прасе изисква специфично готвене. То има доста

...
Месото от диво прасе изисква специфично готвене. То има доста
Коментари Харесай

Как да сготвим диво прасе

Месото от диво прасе изисква характерно готвене. То има много особености. За да се отстрани миризмата, изключително при мъжките свине, преди приготвянето на месото то би трябвало да се накисне в разтвор от вода и оцет – 2 супени лъжици оцет на 1 литър вода. В тази марината месото престоява четири часа.

Месото на младите диви свине няма потребност от накисване в марината. Ако върху месото е останала козина, тя би трябвало да бъде отстранена с попарване с вряла вода, а по-късно с издърпване и изстъргване с изострен нож.

При потребност даже се изгарят останалите по месото косъмчета. За кулинарна обработка е уместно месо с кожа, добре почистена от четината.

 Печено прасенце

Най-вкусните елементи на дивото прасе са задните бутове и междинната част, както и плешката. Плешката и междинната част се употребяват за печене, както и за пушено месо. Ако върху месото има доста лой, тя се изрязва, като се оставя пласт с дебелина един сантиметър. Това усъвършенства усета на месото.

Когато се вършат пържоли от диво прасе, те се начукват, с цел да станат по-плоски, по-късно се поръсват със сол и се пържат на тиган. Месото може да се намаже с разрушено яйце и по-късно – в галета, и по този начин се получава доста вкусно.

Ако приготвяте чорба от диво прасе, би трябвало да имате поради, че частите, които съдържат мускули с огромни части съединителна тъкан, би трябвало да се варят дълго време.

 Диво прасе

За задачата месото се поставя в студена вода, която се оставя да кипне. Дългото нагряване на месото във водата разтваря грубите колагенови нишки на съединителната тъкан и бульонът става апетитен, а месото – нежно.

Задушената плешка от диво прасе е вкусна и подобаваща за главно ядене на празничната софра.

 Месо от диво прасе

Необходими артикули: 600 грама месо от плешка, 50 мл олио, 50 грама брашно, 1 глава лук, сол и черен пипер на усет, 1 чаена лъжичка ким.

Месото се измива, подсушава се и се нарязва на порции. Начуква се с чукче, посолява се, поръсва се с черен пипер и ким и се поръсва с брашно.

Пържи се в загрята лой и се изважда да се отцеди. В същата лой се запържва нарязаният на ситно лук, прибавя се месото, прибавя се вряла вода и се задушава до омекване. Сервира се с картофи.

Много е вкусно месото от диво прасе със сос от вино.

Необходими артикули: 500 грама месо, 50 мл олио, 10 грама захар, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 100 мл алено вино, сол на усет.

Месото се измива, подсушава се и се запържва в нагорещената лой от всички страни. Добавя се захарта, доматеното пюре, посолява се, долива се малко вряла вода, затваря се с похлупак и се задушава до омекване.

Готовото месо се вади и се реже на части. Сосът от задушаването се сгъстява със запеченото на тиган брашно, долива се виното и при потребност се прибавя малко вряла вода за разреждане. Сосът се претрива през гевгир и в него се поставя месото. Сервира се с ориз или макаронени произведения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР