Месото от диво прасе е било храна за хората още

...
Месото от диво прасе е било храна за хората още
Коментари Харесай

Обработка на месото от диво прасе

Месото от диво прасе е било храна за хората още от антични времена, доста преди да стартира развъждането на домашни свине. То е хранително и доста потребно.

Месото от диво прасе има по-изразен усет от това на домашното прасе, приготвено, то се отличава от свинското с красивия си цвят с розов нюанс и с приятния си мирис.

Но приготвянето на месото от диво прасе има своите особености. То се предлага за приготвянето на съществени ястия. Месото на възрастните мъжки диви свине е много по-жилаво и с неприятна характерна миризма, за разлика от месото на младите диви свине.

 Свинска пържола

За да подготвите месото на дивото прасе за готвене, би трябвало да почистите кожата от четината. Дори да е почистена авансово, може да са останали косъмчета.

За задачата кожата се пърли с огън и по-късно останалите косъмчета се вадят с пинцета. Препоръчително е да употребявате за готвене месото на млади животни, което не би трябвало да се кисне в марината, с цел да се в профил неприятния му аромат.

Но в случай че употребявате месото на по-възрастни животни, оставете го да кисне 7-8 часа, а най-добре – едно или две денонощия в 2-процентов разтвор на оцет във вода. При готвенето на месото от диво прасе би трябвало да се знае, че усетът му се акцентира най-добре от червен и черен пипер, лимонен сок и горчица.

 Печено свинско

Месото от диво прасе съдържа антиоксиданти, които стабилизират равнището на кръвната захар. То съдържа доста фосфор и е доста потребно да организма, защото е нискокалорично и има минимално наличие на холестерол.

Вкусни са котлетите от диво прасе, които се отрязват от междинната част на тялото, като се отделя месо с кост от ребрата. Получените котлети се начукват с дървено или железно чукче, с цел да омекнат и да станат по-плоски, по-късно се посоляват и се пържат.

Шницели се оформят от задните бутове, от които се отрязват части без кости. Плешката се употребява за печене нацяло парче месо.

Преди печене е доста добре да се натърка месото от диво прасе със скилидки чесън, това му придава доста прелестен усет и мирис.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР