Месо от дива свиня е заразило с трихинелоза жители в

...
Месо от дива свиня е заразило с трихинелоза жители в
Коментари Харесай

Луканки от дива свиня с трихинелоза натръшкаха 37 души по празниците

Месо от дива свиня е заразило с трихинелоза поданици в село Левски, община Панагюрище, които са консумирали мръвките по време на декемврийските празници. В началото на Новата година са регистрирани 37 случая на трихинелоза в селото, заяви доцент доктор Димитър Вучев, паразитолог в Регионалната здравна ревизия в Пазарджик.

Той дружно с инспектори и лаборанти от РЗИ Пазарджик са направили епидемиологично изследване и изследвали лицата, консумирали от дивото месо.

На всички болни, след обзор, е назначено съответно лекуване и са на домашно наблюдаване. На всички останали, консумирали от дивечовото месо, е назначено профилактично лекуване за попречване развиването на заболяване, оповестява 24 часа.

За зародилите случаи на трихинелоза са известени Министерство на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни заболявания и ОДБХ Пазарджик.

От здравната ревизия в Пазарджик предизвестяват, че през ловния интервал нараства вероятността от заразяване с трихинелоза - тежко паразитно заболяване, което визира хората, домашните и дивите прасета, а също котки, кучета, лисици, вълци, чакали, плъхове, мишки и други

Рискът от болестта е максимален през есента и зимата, когато се колят домашни прасета, ловуват се глигани и се подготвят домашни салами. Тогава се записват и максимален брой инфектирани.

Човек заболява от трихинелоза при приложимост на недобре термично обработено месо, мляно месо и сурови месни артикули /пастърма, филе, луканка, суджук, бабек и др./ от инфектирано животно, с които гълтам трихинелни ларви. Често заболяват цели фамилии и групи от хора, консумирали от инфектираните артикули, разясняват здравни инспектори.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР