Месец преди Великден проверяваме какви са цените на яйцата у

...
Месец преди Великден проверяваме какви са цените на яйцата у
Коментари Харесай

Колко ще ни струват яйцата за Великден?

Месец преди Великден ревизираме какви са цените на яйцата у нас. По данни от изследване България е на четвърто място по висока цена на яйцата.

В изследването вземат участие 82 страни, а пред нас са Нова Зеландия, Уругвай и Швейцария. Най-високата цена на дребно за 12 броя яйца е 6,28 евро, а съгласно класацията в България за същата опаковка цената възлиза на 4,61 евро.

„ Не мисля, че е по този начин, това би трябвало да се съобрази с качеството на дадения артикул. Цената на яйцата е 36 стотинки на едро, което е 2 стотинки под равнищата от предходната година. Яйцата, които се оферират на българския пазар, изключително тези с българско произвеждане, са с доста високо качество “, споделя Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия стокови тържища и борси, съобщи bTV.

Според специалистите цената се образува от търсенето и предлагането на пазара, а също и от своята себестойност.

„ Цената се дефинира от тази, която ни дава производителя. Всички хранилища, които продават яйца, не са от първостепенно значение, тъй като стоката яйца не е съществена в нито един търговец. Повечето търговци се занимават с други артикули и по тази причина надценката, която се образува от търговеца, е сред 8% и 15% според от логистиката, която би трябвало да се направи “, споделя Стоян Стоянов от Асоциацията на търговците на храни.

С наближаването на великденските празници цената на яйцата доближи исторически пик в някои страни. Във Франция цената на дребно е 3,71 евро, а в Германия - 2,61 евро за опаковка от 12 броя.

„ Инфлацията във Франция е 3%, като се усеща една концепция покачване на цените на продуктите в супермаркетите. Цените варират сред 15 и 30 цента на яйце. Колкото по-голям пакет си купим, толкоз по-изгодно е. Био яйцата са към 50 цента на яйце ", споделя Димитър Атанасов, който живее във Франция.

В Германия за 10 броя яйца цената възлиза сред 1,99 евро за яйца от подови кокошки, отглеждани в клетка, до 2,29 за яйца от свободни кокошки. Ако желаеме да си купим кутия с 12 броя, ще ни излезе сред 3 и 5 евро в супермаркет.

Въпреки това специалистите у нас не предвиждат нарастване на цените за Великден или риск от пандемия при животните.

„ Тази година цените на яйцата са удобни - с 11,7% са намалели по отношение на предходната година. За Великден обичайно търговците постоянно вършат промоции, с цел да подтикват продажбите, тъй че чакаме цените да са атрактивни за потребителите “, споделя Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите.

„ Няма зараза, която да въздейства на качеството на яйцата. Епидемиите са рискови за животните и през последните 10 година в Европа има съществени проблеми с инфлуенца по птиците, за който към момента се търси вярното решение. Това заболяване обаче въздейства на птиците, не на качеството на яйцата “, добави още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР