Менопаузата обикновено не се свързва с приятни промени: малко вероятно

...
Менопаузата обикновено не се свързва с приятни промени: малко вероятно
Коментари Харесай

12 мита за менопаузата, в които трябва да спрете да вярвате още сега

Менопаузата нормално не се свързва с приятни промени: малко евентуално е дамите да нарекат този интервал дълго чакан. Горещи талази, промени в настроението и други странни феномени.

Но умерено: страшните картини, които си представяме, може да се окажат единствено общоприети легенди. Нека се опитаме да разсеем някои от тях:

След менопаузата ще би трябвало да забравите за секса

Абсолютно погрешно! Бъдете сигурни: можете да имате благополучен и здравословен полов живот.

Все отново ще имате потребност от малко лубрикант. Когато равнището на естрогена спадне, притокът на кръв към влагалището се утежнява, което предизвиква сухота. Не забравяйте, че актуалната медицина ви разрешава да решите всички проблеми и даже не си помисляйте да слагате кръст на себе си - доста хора означават, че след менопаузата сексът става още по-добър.

Менопаузата настава на 50-годишна възраст

Да, междинната възраст за настъпване на менопаузата е 51 години, само че не я приемайте като краен период или наложително предписание. Експертите настояват, че времето на настъпване на менопаузата зависи значително от генетиката. Дали вашата майка, сестра и баба са почнали менопаузата на 45 години? Има огромна възможност и при вас да е по този начин. Ако пушите или страдате от хронични или автоимунни болести, възможностите за ранна менопауза се усилват.

Гарантирано е, че ще натрупате спомагателни килограми

Жените в действителност наддават на тегло по време на менопаузата: хормоналните промени забавят метаболизма. Но не обвинявайте хормоните за всичко - неналичието на физическа интензивност и нарушаванията на съня също оказват отрицателно въздействие върху фигурата ви. Ако упражнявате и се движите постоянно, храните се вярно и си почивате, няма да ви се постанова да си купувате облекла с няколко размера по-големи.

Соеви артикули - естествена хормонална терапия

Продуктите с високо наличие на соя ще бъдат потребна добавка към диетата, само че несъмнено не са добър лек: учените в никакъв случай не са потвърдили, че използването на соя оказва помощ за облекчение на признаците на менопаузата. Но плацебо резултатът несъмнено работи.

 менопауза

Обречени сте на остеопороза

Остеопорозата е заболяване, обвързвано със загубата на калций в костите. Но не си мислете, че след менопаузата всички дами неизбежно стават нежни като крила на пеперуда. Колкото по-висока е костната ви компактност при започване на менопаузата, толкоз по-малка е вероятността да развиете остеопороза. Яжте храни с високо наличие на калций, правете физически извършения за подсилване на костите си или помолете лекаря си да ви предпише курс с витамини - здравето ви е във вашите ръце.

Менопауза води до загуба на паметта

Често забравяте имена или непрекъснато губите ключовете на жилището си? Още един път, не обвинявайте менопаузата за всичките си грехове. Възможно е загубата наизуст да е просто признак на стареенето. И с нея се сблъскват освен дамите, само че и мъжете. Има редица аргументи, заради които когнитивните функционалности понижават: депресията, тревогата, страничните резултати на медикаментите и неправилното хранене също въздействат на положението ви.

Менструацията ви ще изчезне за един ден

Мислите, че просто ще се разсъните и ще осъзнаете, че менструацията ви е изчезнала от живота ви вечно? Това е постоянно срещано неправилно разбиране. Менструалната функционалност изчезва последователно, а самата менструация се трансформира: може да бъде по-лесна или по-трудна за понасяне, по-кратка или по-дълга, по-обилна или по-слаба. Само 10% от дамите стопират менструацията изцяло и без никакви промени.

 менопауза

Приливите и отливите са най-големият ви зложелател

Някои са уверени, че горещите талази са най-неприятният и постоянно срещан признак на менопаузата. Но бъдете подготвени да се справите с освен това от тресчица: в живота ви може да се появят и нощно изпотяване, проблеми със съня, главоболие, отичане на корема и промени в настроението. Не забравяйте да се консултирате с вашия доктор, в случай че признаците стартират съществено да въздействат на всекидневието ви.

Менопаузата би трябвало да се лекува

Менопаузата е изцяло естествен развой, а не заболяване. Терапията може да помогне за облекчение на признаците и за управление на протичането на хроничните болести, които могат да ги влошат. Някои дами въобще не се нуждаят от помощта на лекари през този интервал.

Не можете да забременеете

По време на процеса на менопауза не могат да забременеят единствено дами, които употребяват отбрана. Яйцеклетките не престават да се образуват до окончателното настъпване на менопаузата, въпреки и не прекомерно интензивно. Ако не планирате да имате бебе, не бързайте да се отпускате.

 менопауза

Със сигурност ще би трябвало да страдате от признаците

За благополучие това също е мит. Съществуват доста способи да намалите дискомфорта и да се чувствате по-добре по време на менопаузата. Универсална рецепта обаче не съществува. Някои хора избират да се занимават с йога и диета, други одобряват хормонозаместителна терапия.

Хормонозаместителната терапия е извънредно рискова

Временната приложимост на хормонозаместителна терапия в дребни дози няма да аргументи никаква щета и ще ви облекчи от неприятните признаци. Освен това хормонозаместителната терапия понижава риска от сърдечни болести. Но има един колорит: за някои дами хормоналното заменяне е противопоказно по здравословни аргументи. Не забравяйте да обсъдите всички вероятни опасности със експерт.

Как да преживеем менопаузата?

Разказва специалист - гинекологът, блогърът Елена Ордянц.

" Най-разпространеният мит за менопаузата, с който се сблъскват дамите, е концепцията, че на 50 години животът свършва и би трябвало да се примирите с него. Всъщност хормоналната терапия дейно се бори със признаците на менопаузата.

Противно на стандартите, приемът на хормони по време на менопаузата не прави дамите дебели, " грозни " или раково заболели. Напротив, хормоните могат доста да подобрят качеството на живот. Приемът на лекарства се оправя със признаци като изпотяване, горещи талази, меланхолия.

За да се подготвите за менопаузата, е належащо да следите измененията в цикъла. Ако той е станал по-кратък или се е трансформирал характерът на изпускането - посетете гинеколог. Това може да са признаци на менопаузата.

Всички дами над 40-годишна възраст би трябвало да се замислят за смяна на метода си на живот. Сега от всяко желязо се приказва за смисъла на спорта, вярното хранене, качествения сън и намаляването на напрежението. А това са четирите съставния елемент, които ще оказват помощ на една жена да остане дейна и здрава. "
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР