Мексиканската кухня е една от най-обичаните в света, известна със

...
Мексиканската кухня е една от най-обичаните в света, известна със
Коментари Харесай

Вкусната палитра на мексиканската кухня: От такос до чапулини

Мексиканската кухня е една от най-обичаните в света, известна със своето обединение на локални и европейски въздействия. Царевица, ванилия, шоколад, домати и люти чушки са единствено част от съставките, произхождащи от Мексико, които са в основата на безчет предписания из целия свят, приготвяни от генерации.

Особено известна с такос, бурито, чипс със салса и маргарита, мексиканската кухня предлага и голям брой обичайни ястия, които рядко се появяват в менютата отвън страната. Нека разгледаме 19 традиционни мексикански ястия , които описват историята на тази обичана кухня.

1. Чилакиле е класическо ядене , нормално употребявано за закуска. Приготвя се със застояли тортили, които се нарязват на линии, пържат се и се хвърлят в червен или зелен сос за баланс на хрупкавост и мекост.

2. Традиционните кончас или пан дулсе /сладък хляб/ са обичан артикул в доста мексикански кафенета и пекарни. Сладкото хлебче е ефирно, до момента в който гарнитурата, сходна на мида, е леко хрупкава. Често са оцветени в розово, жълто, бяло или във фантастичните пастелни цветове на еднорог.

3. Теколота  е характерен за Мексико Сити вид на закуска, който издига обичайното чилакилес на друго равнище. Включва препечено руло болильо, цялостно с препържен фасул, чили, сирене, сметана, кориандър и нарязан на кубчета червен лук.

4. Такос ал свещеник /Al pastor/ значи „ пастирски жанр “ , а корените на ястието могат да бъдат проследени до ливански имигранти, които донасят обичайна шаурма в Мексико. Месото е свинско, мариновано в примес от люти чушки и постепенно приготвено на шиш. Гарнира се с ананас, чиито сокове прибавят тропическа нотка.

5. Родом от Сиудад Хуарес буритото е известно и отвън Мексико . Състои се от огромна тортила, цялостна с разнообразни съставки като задушено говеждо, фасул или барбакоа. Тези бурито са по-тънки от техните американизирани родственици.

6. Типично ядене на щата Халиско бирия е пикантна месна яхния , обичайно с козе месо, мариновано в люти чушки гуахило и цитрусови плодове. Сервира се с тортили и гарнира се с кориандър и лук.

7. Карнитас значи „ малко месо “ и се отнася до свинско месо, постепенно задушено в продължение на няколко часа в личната си лой, до момента в който стане нежно и хрупкаво. Това е обичайно ядене от щата Мичоакан.

8. Торта е мексикански сандвич , подготвен с болило, което може да бъде напълнено с маринован протеин, препържен фасул, авокадо, халапеньо, маруля и домат. Има доста вариации на торта, като торта ахогада, която е „ удавената “ версия, известна в Гуадалахара.

9. Тамале е ядене , приготвяно със примес от царевично тесто и протеини, увито в царевична люспа или бананово листо и готвено на пара. Това е типично фамилно ядене по време на Коледа.

10. Позоле е антична чорба от хомин и свинско месо , приготвяна в алено, зелено или бяло. Гарнира се с нарязан на кубчета лук, настъргано зеле, нарязани репички, сок от лайм и сушени люти чушки.

11. Менудо е яхния с телешко шкембе и хомин , задушена в бульон с червени люти чушки, риган и чесън. Често се употребява като лек за махмурлук.

12. Моле е един от най-емблематичните мексикански сосове , вариращ по цвят и усет. Може да съдържа мексикански шоколад, живовляк, стафиди, тиквени или сусамови семки, фъстъци и други съставки.

13. Цемита е специалитет от Пуебла с бриош, пълнен с пържени свински, телешки или пилешки котлети, куосо, авокадо и чипотле.

14. Кочинита пибил е юкатанско ядене със свинско , мариновано в сок от горчив портокал и подправено със семена от ачиоте, увито в бананово листо и печено на муден огън.

15. Тлаюда е хрупкава тортила , гарнирана с фасул, чоризо, сирене Оахака и други добавки. Произхожда от Оахака.

16. Чилес ен ногада е ядене от Пуебла , обвързвано с Деня на независимостта на Мексико. Включва пълнени чушки, поднесени с орехов сос и нар, представляващи цветовете на мексиканското знаме.

17. Чапулините са препечени скакалци , овкусени със сок от лайм, чесън и чили. Това е обичайната богата на протеини закуска.

18. Елоте е печена царевица на кочан , намазана с майонеза, сирене, чили на прахуляк и лайм. Нейният братовчед – esquites, съставляват царевични зърна в чаша с тези съставки.

19. Палета е мразовит десерт на сметанова или водна основа, смесен с плодове, ядки или бисквити и от време на време посипан с чили на прахуляк.

Мексиканската кухня е разнообразна и извънредно вкусна , сплотяваща разнообразни усети и обичаи. Независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря, мексиканските ястия оферират обилие от аромати и кулинарни изненади, които заслужават да бъдат опитани.

Десетте най-обичани италиански ястия, които превземат света

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР