Мека като облак, уханна и толкова вкусна, че няма да

...
Мека като облак, уханна и толкова вкусна, че няма да
Коментари Харесай

Памук погача със свинска мас

Мека като облак, уханна и толкоз вкусна, че няма да попитате за друго ястие

Необходими Продукти

● прясна квас - 20 г
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 с.л.
● прясно мляко - 250 мл
● олио - 2 с.л.
● оцет - 1/2 с.л.
● яйца - 3 бр.
● брашно - 600 г
● свинска мехлем - 6 с.л.
● джумерки - 200 г

Начин на подготвяне

Прясното мляко се затопля леко и в половината от него се натрошава прясната квас. Прибавя се една супена лъжица захар и една брашно. Сместа се оставя встрани за към 10 минути до като се задейства и шупне маята.

Брашното се пресява дружно със солта. В средата му се прави кладенче в което се поставя оцета, олиото, разрушените две яйца и белтъкът на третото, топлото прясно мляко и шупналата квас.

Замесва се меко и нелепнещо тесто. Ако е належащо се прибавя още брашно за доизмесване.

Тестото се оформя на топка и слага в купа, намазана с олио. Купата се покрива с памучна забрадка и тестото се оставя да втаса на топло, до момента в който удвои размера се.

Втасалото тесто се разделя на две, а всяка половина на още две. От всяка топка се разточва кора върху набрашнен плот.

След като се разточи първата кора се намазва със свинска мехлем. Отгоре се слага втората кора, която се намазва още веднъж с лой.

Слагат се джумерки и двете кори се навиват на руло. Рулото се реже на триъгълници, които се подреждат в намазнена и набрашнена тава. Същото се прави и с останалите две кори.

Погачата се оставя да втаса за още към 15-20 минути, намазва се с разабит жълтък, разбъркан с към две лъжици прясно мляко и се слага във фурна загрята на 180 градуса.

Погачата се пече 45-50 минути, като по средата на печенето се покрива с алуминиево фолио, с цел да не изгори от горната страна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР