Международно признатият маестро, с характерната си солено-пиперлива коса, ръководи Бостънския

...
Международно признатият маестро, с характерната си солено-пиперлива коса, ръководи Бостънския
Коментари Харесай

Прочут диригент почина на 88 години

Международно приетият маестро, с присъщата си солено-пиперлива коса, управлява Бостънския симфоничен оркестър от 1973 до 2002 година, по-дълго от всеки различен диригент в историята на оркестъра. От 2002 година до 2010 година той е музикален шеф на Виенската държавна опера.

Озава е умрял от сърдечна непълнота във вторник в дома си в Токио.

В по-късните си години той остава деен, изключително в родната си страна. Той е артистичен шеф и създател на фестивала Сейджи Озава Мацумото, музикален и оперен фестивал в Япония. Заедно с оркестъра Saito Kinen Orchestra, на който е съосновател през 1984 година, печели Грами за най-хубав оперен запис през 2016 година за творбата на Равел “L’Enfant et Les Sortileges ” ( “Детето и вълшебствата ”).

През 2022 година той дирижира своя фестивал Сейджи Озава Мацумото за първи път от три години насам, с цел да означи неговата 30-годишнина. Това се оказва последното му обществено осъществяване.

Озава упражняваше голямо въздействие върху Бостънския симфоничен оркестър по време на своя мандат. Той назначава 74 от 104-те ѝ музиканти, а известността му притегля известни реализатори, измежду които Йо-Йо Ма и Ицхак Пърлман. Той също по този начин оказа помощ на симфоничния оркестър да се трансформира в оркестъра с максимален бюджет в света, с подаяние, което набъбна от по-малко от 10 млн. $ при започване на 70-те години на предишния век до повече от 200 млн. $ през 2002 година

Когато Озава дирижира Бостънския оркестър през 2006 година — четири години след напускането си — той е посрещнат като воин с съвсем шестминутни аплодисменти.

Озава е роден на 1 септември 1935 година в фамилията на японци в Манджурия, Китай, до момента в който тя е под японска окупация.

След като фамилията му се завръща в Япония през 1944 година, той учи музика при Хидео Сайто, виолончелист и диригент, на който се приписва популяризирането на западната музика в Япония. Озава го уважава и през 1984 година основава оркестъра Saito Kinen (Saito Memorial), а осем години по-късно основава фестивала Saito Kinen — през 2015 година е преименуван на Seiji Ozawa Matsumoto Festival.

Озава идва за първи път в Съединени американски щати през 1960 година и бързо е приветстван от критиците като ослепителен млад гений. Той посещава Музикалния център " Тангълууд " и е видян от Леонард Бърнстейн, който го назначава за асистент-диригент на Нюйоркската филхармония за сезона 1961-62 година След дебюта му с Нюйоркската филхармония на 25-годишна възраст The New York Times написа: “Музиката оживява ослепително под негово управление. ”

Преди да стартира работа в Бостън през 1970 година, той управлява разнообразни сформира, в това число оркестъра на Сан Франциско и Симфоничния оркестър на Торонто.

Озава е притежател на две награди " Еми " за телевизионна работа с Бостънския симфоничен оркестър — първата през 1976 година за поредицата на BSO’PBS “Вечер на симфония ”, а втората през 1994 година - за самостоятелно достижение в културното програмиране - за “Дворжак в Прага ": ”A Celebration. ”

Озава има почетни докторски степени по музика от Масачузетския университет, Музикалната консерватория на Нова Англия и колежа Уитън в Нортън, Масачузетс. През 2015 година той е един от петимата отличени на годишната гала Kennedy Center Honors за принос към американската просвета посредством изкуството.

В по-късните години здравето на Озава се утежнява. През 2010 година той се лекува от рак на хранопровода, а през 2015 и 2016 година анулира осъществявания поради разнообразни здравословни проблеми.

Мениджърският офис на Озава заяви, че на погребението му са участвали единствено близки родственици, защото фамилията му е поискало безшумно прощаване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР