Международната китоловна комисия издаде първото предупреждение за изчезване в своята

...
Международната китоловна комисия издаде първото предупреждение за изчезване в своята
Коментари Харесай

Най-редкият морски бозайник на Земята е обявен за застрашен

Международната китоловна комисия издаде първото предизвестие за изгубване в своята 70-годишна история.

Изчезването се трансформира в действителна опасност, изправена пред безчет същества в животинското море. Сега, за първи път в своята 70-годишна история, Международната китоловна комисия (IWC) издаде първото предизвестие за изгубване.

Според доктор Линдзи Портър, заместник-председател на научния комитет на IWC, тя и нейните сътрудници са желали предизвестието за изгубване да доближи до по-широка аудитория и човечеството най-сетне да разбере какъв брой съществени са нещата, пише IFLScience. Най-малките и редки бозайници на Земята - вакитите - са застрашени от изгубване. Учените предизвестяват, че в целия свят са останали единствено 10 от тях.

Vaquitas, или калифорнийските морски прасета, се смятат за най-малките от всички живи типове китоподобни, с размери единствено 1,2 до 1,5 метра дължина. Представители на този тип се срещат единствено в Калифорнийския залив и в този момент учените считат, че са останали единствено 10. Имайте поради, че през 2017 година популацията на калифорнийските морски прасета наброява три дузини индивида.

Основната причина за намаляването на популацията е потреблението на хрилни мрежи, профилирани плоски мрежи, употребявани от риболовците за противозаконен лов на риба тотоаба, които се продават на черния пазар за обичайната китайска медицина.

Изследователите означават, че през последните 30 години те неведнъж са предупреждавали, че вакитите са на ръба на изгубване заради усложнение в тези мрежи, само че това, за жалост, не оказа помощ. През последните няколко десетилетия учените работят неуморно, с цел да възстановят популацията, употребявайки разнообразни способи. Например, подготвени от Военноморски сили на Съединени американски щати делфини бяха употребявани за разкриване на бозайници и бяха направени опити за хващане и пренасяне на вакита в предпазено морско леговище. За страдание учените трябваше да изоставят програмата за размножаване в плен след гибелта на една уловена женска.

Според Портър, макар обстоятелството, че има доста действителна опция този минимален бозайник на Земята да изчезне през живота ни, има и позитивни вести. Според откривателите през май 2023 година те са следили група вакити, включваща малка калифорнийска морска свиня. Те не са спрели да се развъждат и това към момента дава някаква вяра.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: NOAA
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР