Механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници бе

...
Механизмът за разследване на главния прокурор и неговите заместници бе
Коментари Харесай

Коментар | Опазването на Сарафов все повече прилича на сделка

Механизмът за следствие на основния прокурор и неговите заместници бе дълго отлаганият старт на правосъдната промяна и на оздравяването на прокуратурата. Той беше чакан близо 13 години, откогато Съдът в Страсбург се произнесе по делото " Колеви " и сподели стъписването си, че българският основен прокурор е на практика недостижим, даже в случай че бъде махленски в ликвидиране. Или няколко убийства.Този механизъм, за който българските адвокати най-сетне се пребориха благодарение на европейски напън, стана факт единствено преди месец и половина, когато законът излезе в Държавен вестник. Европейската комисия похвали България в годишния отчет за върховенството на правото. И дотук!

Механизмът за следствие на основния прокурор и неговите заместници бе дълго отлаганият старт на правосъдната промяна и на оздравяването на прокуратурата. Той беше чакан близо 13 години, откогато Съдът в Страсбург се произнесе по делото " Колеви " и сподели стъписването си, че българският основен прокурор е на практика недостижим, даже в случай че бъде махленски в ликвидиране. Или няколко убийства.

Този механизъм, за който българските адвокати най-сетне се пребориха благодарение на европейски напън, стана факт единствено преди месец и половина, когато законът излезе в Държавен вестник. Европейската комисия похвали България в годишния отчет за върховенството на правото. И дотук!

Половин месец по-късно се оказва, че механизмът не може да бъде прибавен на процедура. Нещо по-лошо - от ден на ден наподобява, че сякаш некоординираните дейности на няколко властови центъра са резултат на договорка за избавяне на новия и.ф. (изпълняващ функциите) основен прокурор Борислав Сарафов от следствие на имотното положение на фамилията и околните му. Това беше първият сигнал по новия механизъм, постъпил против Сарафов, когато той бе още единствено зам. основен прокурор.

Върховният касационен съд извърши своите задължения по закона - уставно и в период избра първия арбитър, който да бъде назначен за краткотраен прокурор за следствие на сигнала против Сарафов. Шефката на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова уведоми прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да назначат арбитър Даниела Талева за прокурор. И започнаха изненадите.
Реклама
Само месец след обявяване на закона и в същия ден, в който бе определена Талева,, който да проверява зам.- основния прокурор. Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет на два пъти отсрочва назначението на Талева с разнообразни причини -, който не предвиждал да се назначава специфичен проверяващ на зам. основен прокурор, а единствено на основния. От колегията предложиха на Народното събрание бързо да поправят това, таман са отворили закона отначало. Вместо това в правната комисия форсираха разискването на закона на второ четене с ден напред и дадоха да се разбере, че няма да вършат други корекции.

Правосъдният министър Атанас Славов няма фиктивен мотив да сезира съда поради блокираното назначение на Талева. А в сряда съдът отхвърли да гледа и жалбата му против избор на Сарафов за изпълняващ функционалностите на основен прокурор.

И още една вяра за нормализация е на път да погине.
Свързани публикации Ясен Тодоров e освободен като зам.-директор на НСС, само че остава следовател 19 юли 2023, 17:08 Пропуск в закона отново отсрочи назначението на проверяващ на Борислав Сарафов 19 юли 2023, 15:47 Съдията за следствие на основния прокурор ще се дефинира по общите правила 18 юли 2023, 15:28 ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ напът да компрометират механизма за следствие на основния прокурор 11 юли 2023, 08:00 Борислав Сарафов: Пресцентърът на прокуратурата фабрикувал сигнали като съображение за инспекции 6 юли 2023, 12:48
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР