Медицинските специалисти от Белодробната болница в Троян са установили 15

...
Медицинските специалисти от Белодробната болница в Троян са установили 15
Коментари Харесай

Медиците от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция в селата Галата, Глогово и Гложене

Медицинските експерти от Белодробната болница в Троян са открили 15 лица в риск от развиване на туберкулозна зараза след прегледи на място, направени в интервала от 15 до 21 март в тетевенските села Галата, Глогово и Гложене. Това сподели пред Българска телеграфна агенция доктор Цветомила Дудевска, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване на белодробни заболявания (СБАЛББ) в Троян.

Д-р Дудевска изясни, че са прегледани общо 52 лица, като при 15 души е открито съществуване на рискови фактори. Три лица са диагностицирани като носители на латентна туберкулозна зараза и неотложно е стартирана профилактика с безвъзмезден медикамент, според протокол на Министерство на здравеопазването. При други три лица е открита потребност от лекуване, заради определяне на други белодробни болести, и са приети в болница.

„ От години следим местата, които можем да категоризираме като огнища на туберкулозна зараза, и Тетевенският регион е едно от тях. Тъй като селата в района са отдалечени от Белодробната болница, хората мъчно пътуват за диагностика и по тази причина избрахме да създадем прегледи тъкмо там “, добави тя.

" Прегледите са извършени в здравните кабинети по места, в съгласуваност с Регионална здравна ревизия – Ловеч, кметовете на селата и персоналните лекари по места ", добави доктор Дудевска и съобщи желание да продължи с положителната процедура и в други общини.

По мотив Световния ден за битка с туберкулозата за пръв път от троянската Белодробна болница изпратиха мобилни екипи от лекар-специализант по пневмология и фтизиатрия и сестра, които да извършат безвъзмездни прегледи за определяне на риск от развиване на туберкулозна зараза измежду жителите на трите села.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР