Майки с детски колички с огромна мъка изкачват стръмните стълби

...
Майки с детски колички с огромна мъка изкачват стръмните стълби
Коментари Харесай

Майки с бебета тренират алпинизъм в Пловдив

Майки с детски колички с голяма тъга изкачват стръмните стълби в пешеходните подлези, в които няма комфортни рампи. Някои рискуват да минават по пътното платно, макар натоварения трафик.

„ Като алпинисти сме, само че за разлика от тях катерим височините дружно с бебета “, разяснява млада жена, едвам поемайки мирис. В подлеза на Централна гара няма рампа нито към бул. „ Христо Ботев “, нито от другата страна към автогара „ Родопи “. Ескалаторите към пероните също са несигурни, тъй като постоянно отхвърлят да задвижат лентата.

Подлезът на гарата под бул. „ Христо Ботев “ беше възложен на концесия, само че общината приключи контракта преди шест - седем години тъкмо с този мотив – поради несъблюдение на капиталовата стратегия. В нея беше включено задължението на концесионера да направи рампа или асансьор. Оттогава общината също не съумя да обезпечи естествен достъп до подлеза за майки с деца, инвалиди, хора с тежък багаж, велосипедисти с претекст, че в бюджета няма средства.

Останалата част на подземното пространство, която минава под жп ареала, се стопанисва на концесия по контракт с НКЖИ. Концесионерът инсталира два ескалатора, само че останалите изходи остави за планинското катерене.

В същото положение е и подлезът на Чифте баня, където стълбищата и до през днешния ден са обзаведени с ръждиви остарели релси. Те не стават за детски колички.

Срещу „ Международен панаир “ преди няколко години беше изработен надолнище, само че той се оказа доста стръмен и майките с детски колички се въздържат да го употребяват. По различен метод беше проектирана рампата от двете страни на подлеза на бул. „ Македония “, в който елементарно се слиза и се качва.

Снимка от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР