Матео Месина Денаро, последният кръстник“ на сицилианската мафия, който беше

...
Матео Месина Денаро, последният кръстник“ на сицилианската мафия, който беше
Коментари Харесай

Напълних гробище съвсем сам: Какви тайни отнесе със себе си покойният бос на Коза Ностра

Матео Месина Денаро, " последният кръстник “ на сицилианската мафия, който беше упрекнат в организирането на някои от най-отвратителните закононарушения, осъществени от Коза Ностра, издъхна след дълго боледуване, оповестиха по-рано международните медии.
Националната осведомителна организация ANSA заяви за гибелта му през нощта против неделя. Кметът на централния италиански град Л'Акуила, Пиерлуиджи Бионди, удостовери гибелта на Денаро в болница " след утежняване на болестта му ".
Смъртта му " поставя края на една история за принуждение и кръв “, заявик Бионди, като благодари на личния състав на пандиза и болничното заведение за техния " професионализъм и човещина “. Това беше " епилогът на едно битие, изживяно без скрупули или смирение, мъчителна глава от най-новата история на нашата нация “.
През януари 61-годишният Денаро, който се укриваше от 1993 година, беше арестуван в частна клиника в Палермо, където от време на време се лекуваше от израстък под подправеното име Андреа Бонафеде.
На 8 август той беше изместен от пандиза с оптималната сигурност в Л'Акуила и признат в градската болница Сан Салваторе, защото здравето му се беше влошило и беше " несъвместимо “ със строгия режим в пандиза, под който беше държан, съобщи неговият юрист.
От петък вечерта се оповестява, че Денаро е в " необратима кома “. През миналите дни до леглото му била щерка му, която той видял за първи път в пандиза през април, заяви ANSA.
Вече тече подготовка за погребението му в фамилната гробница в града, дружно с татко му Дон Чичио, който също беше глава на локалния клан, съгласно вестник Corriere della Sera.
С прякора Diabolik или U Siccu (кльощавия), Денаро е роден в Кастелветрано, Сицилия, през 1962 година Той процъфтява в фамилния бизнес, изграждайки противозаконна империя за милиарди евро в секторите на отпадъците, вятърната сила и търговията на дребно.
През 2002 година той беше наказан задочно на пожизнен затвор за това, че персонално е умъртвил или поръчал убийството на десетки хора.
Докато е бил на независимост, мафиотът, който в миналото позорно съобщи: " Напълних гробище, напълно самичък “, явно е запазил първокласния си метод на живот, с помощта на няколко " банкроли “, измежду които съгласно прокурорите са политици и предприемачи. Той беше прочут с носенето на скъпи костюми, Rolex и слънчеви очила Ray-Ban.
Мисията да се откри Денаро беше усложнена от съвсем цялостното неявяване на скорошни фотоси. Само с няколко фотоси за идентичност, направени в края на 80-те и началото на 90-те години, италианските управляващи възвърнаха външния му тип цифрово, употребявайки най-новата компютърна технология и информация, предоставена от информатори в мафиотските среди.
През годините вместо него са задържани десетки по каузи за сбъркана идентичност. През 2019 година военната полиция на карабинерите нахлу в сицилианска болница, с цел да арестува мъж от Кастелветрано, който се възстановяваше в неврологичното поделение.
В продължение на 30 години, всякога, когато следователите се приближаваха до задачата си, Денаро изчезваше единствено с цел да се появи още веднъж на друго място.
Полицията споделя, че той е прекарал огромна част от 2022 година, укривайки се в Кампобело ди Мазара, град с към 11 000 души население на малко разстояние с кола от къщата на майка му в Западна Сицилия. Той комуникира с други мафиоти посредством " пицини “, дребни части хартия, от време на време написани с код, разнасяни от вестоносци, някои от които бяха прихванати от полицията.
В петък преди ареста карабинерите получили решителен сигнал: на 16 януари, към 8 сутринта, обвиненият ще се върне в клиниката, с цел да се подложи на лекуване.
След ареста Денаро е изместен в затвор с оптималната сигурност Л'Акуила, където продължава лекуването му от рак. " Вие ме арестувахте единствено поради заболяването ми “, споделя Денаро на магистратите, които го разпитаха след залавянето му.
Подобно на други босове на сицилианската мафия, Денаро постоянно е отказвал да сътрудничи на управляващите и да разкрие закононарушенията на Коза Ностра. Според мафиотски информатори и прокурори той е държал ключа към някои от най-жестоките убийства, осъществени от сицилианската мафия, в това число бомбените офанзиви, които убиха антимафиотските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино.
Сега проверяващите се притесняват, че последният кръстник на сицилианската мафия е отнесъл тези секрети в гроба си.
" Това, което сподели, се сбъдна – той се съобщи единствено на заболяването. Ако нямаше рак, щеше да е мъчно да бъде задържан “, споделя братът на Паоло Борселино Салваторе.
Енцо Алфано, кметът на Кастелветрано, съобщи: " Човек, който е предизвикал толкоз доста несгоди на земята си, умря. Ще минат още десетилетия, преди културно да сложим завършек на един нрав, една просвета – от време на време необятно публикувана – на неправомерност, безотговорност, която той, неговите помощници и други преди са култивирали прекомерно дълго “.
Вицепремиерът на Италия Матео Салвини написа в Instagram: " Молитвата не е отказана на никого, само че не мога да кажа, че скърбя “.
Антимафиотският създател Роберто Савиано написа на X: " Матео Месина Денаро (1962-2023), палач. Босът е мъртъв, Италия продължава да бъде страна с мафиотско предопределение “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР