Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век

...
Масово изчезване на животински видове в края на настоящия век
Коментари Харесай

Геофизик предупреди: Масовото изчезване на животински видове може да до апокалипсис

Масово изгубване на скотски типове в края на сегашния век ще заплаши живота на Земята, предизвести геофизикът Дениъл Ротмън от Масачузетския технологически институт.
Причината ще се окажат количеството въглеродни излъчвания, което се отделя в атмосферата.

През последните 540 милиона години е имало общо 5 момента на всеобщо изгубване на скотски типове, а шестият подобен интервал е напълно близо, считат учените. Прогнозата им се основава навръх данните за нарушаванията в естествения водороден цикъл на планетата в последните 540 милиона години.

Така съгласно прогнозата, оповестена на уеб страницата на Масачузетския технологически институт, към 2100 година натрупалият се в океаните въглерод ще породи дестабилизиране на биосферата, а това ще провокира шестото подред измиране на типовете. Учените въпреки всичко регистрират, че това няма да стане от раз, а евентуално изгубването на дивите типове животни и растения ще продължи няколко хиляди години.

"Резултатите не значат, че ще злополуката ще стане на идващия ден, а че в случай че не се подхващат ограничения, въглеродния цикъл ще навлезе в несигурно положение и последствията мъчно могат да бъдат планувани. Такива моменти в геологическото минало са свързани с всеобщо измиране ", обобщава Дениъл Ротман.

Въпреки мрачната прогноза, това надалеч не е най-черният сюжет, който се чертае за бъдещото на Земята. Според някои учени шестото всеобщо измиране на скотски типове към този момент е почнало и тези процеси няма по какъв начин да бъдат обърнати.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР