Масови проверки за слагане на коланите от пътниците в автобусите

...
Масови проверки за слагане на коланите от пътниците в автобусите
Коментари Харесай

КАТ проверява за колани в автобусите

Масови инспекции за слагане на коланите от пасажерите в рейсовете стартира КАТ. Операцията, която е част от календара на TISPOL - Европейската мрежа на службите на Пътна полиция, е в действие до 19 май. При нея ще се ревизират и водачите на ТИР-ове, написа в. " 24 часа ".
По закон слагането на колан в рейса е наложително, в случай че транспортното средство е оборудвано с такива. Глобата за липса на колан е 50 лв. за всеки пасажер, който не го е сторил. Толкова е глобата и за водача. Той е задължен да инструктира пасажерите да сложат коланите си и да не потегля, преди да се убеди, че всички са го създали.
През октомври предходната година, когато отново имаше такава интервенция, са наложени наказания за 66 души. Тогава са били тествани 2045 рейса, като е имало 454 нарушавания. Това нарушаване е било на второ място след шофирането с превишена скорост. С такива провинения са били хванати 79 души.
Акцията през октомври е имала резултат, регистрират от Министерство на вътрешните работи. При същата интервенция през февруари без колани в рейсовете са били хванати 42-ма пасажери, или близо 1/3 по-малко.
Малко над месец остава до влизане в действие на задължението всички рейсове, които правят курсове над 30 километра, да са с колани.  От 28 юни също така обвързване влизат в действие и глобите за неспазване. Наказва се с санкция 500 лева водач, който ръководи моторно транспортно средство, което не е оборудвано с предпазни колани. 3000 лева пък е санкцията за този, който разпореди или допусне да се превозят пасажери, без рейсът да е оборудван с колани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР