Масите ще са осем и са разпределени извън границите на

...
Масите ще са осем и са разпределени извън границите на
Коментари Харесай

Алъш-вериш да става: Ще има сергии вече и около Деветашката пещера

Масите ще са осем и са разпределени отвън границите на предпазената територия на естествената забележителност, твърди кметът на Ловеч
Маси за търговия да бъдат ситуирани в региона на Деветашката пещера, предлага кметът на Ловеч Страцимир Петков, който заяви за желанието си през днешния ден, написа Българска телеграфна агенция.

По думите му към този момент има подадени заявки от занаятчии за това. Разработена е скица за позиционирането им според Закона за устройство на територията и съгласно условията на Наредбата за реда и изискванията за слагане на преместваеми обекти и детайли на градското обзавеждане на територията на община Ловеч. Масите ще са осем и са разпределени отвън границите на предпазената територия на естествената забележителност.

Решение за това би трябвало да вземе Общинският съвет. По думите на Петков одобряването на Деветашката пещера като туристическа дестинация при запазване на биоразнообразието, ландшафтната, спелеологичната и историческата ѝ стойност е записано и в управническата му стратегия.

Сред концепциите на кмета е в тунелите, употребени в предишното за предпазване на храни от държавния запас и за склад за горива, да бъдат направени осветени зали с разнообразни кътове - да вземем за пример археология с фрагменти, открити в пещерата - керамика, каменни формирания, кости; за прилепите - легенди, митове, заблуди и истини. Друга концепция е да се сътвори филм за пещерата, който да се гледа с очила за виртуална действителност, или да се сложи термокамера, която да бъде включена онлайн.

От общинската администрация припомниха, че Деветашката пещера е една от най-големите в България. Намира се на към 15 км североизточно от Ловеч и попада в землищата на селата Дойренци и Деветаки. Открита е през 1921 година и е с обща дължина 2442 м, повърхност 20 400 кв. м и височина 60 метра. В нея са открити някои от най-интересните остатъци от времето на неолита по българските земи. Тя е монумент на културата - недвижима културна полезност с национално значение. От интернационално значение е като леговище на прилепите. Обявена е за естествена забележителност.

Пещерата дружно с прилежащите ѝ терени е предоставена на Община Ловеч за ръководство от страната през 2012 година.

За предходната година тя е най-разглежданият туристически обект на територията на общината. Посетили са я 55 000 души. Постъпленията от тях са 154 000 лева, като те образуват максимален условен дял (29,63 процента) в осъществените от всички туристически и културни обекти доходи в размер общо на 435 000 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР