„Машините за гласуване са абсолютно сигурни. Ако има момент на

...
„Машините за гласуване са абсолютно сигурни. Ако има момент на
Коментари Харесай

Бивш шеф на Информационно обслужване увери: Машините за гласуване са абсолютно сигурни

„ Машините за гласоподаване са безусловно сигурни. Ако има миг на неустановеност, той постоянно е бил човешкият фактор - видя се и на първия тур на изборите”, съобщи някогашният ръководител на Държавна организация " Информационно обслужване” Красимир Симонски.

Той разяснява въз основа на анулацията от ЦИК на опцията да гласуваме с машини на първия тур на локалния избор след отчет от ДАНС за това, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил данни на персоналния си телефон.

„ Тогава въведохме и методология за инспекция на машините, която се повтаря в този момент, след две години - генерират се кодове. Неразбирането на тънкостите в тази технология е измежду аргументите за проблеми с машините”, сподели той, давайки образец с използването на машини през 2021 година

,,След като е генериран хешкод, не може да се направи нищо, без да остане отпечатък. Машините може да продължат да бъдат тествани – да се вършат функционални тестове``, разяснява някогашният ръководител на " Информационно обслужване”.

Той добави, че има разнообразни способи за машинно гласоподаване, в това число подобен, при който бюлетината се попълня ръчно и се сканира, а в България е определен разновидността машината непосредствено да възпроизвежда бюлетина.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР