Марк Луковски (Mark Lucovsky), бивш ръководител на отдела за операционни

...
Марк Луковски (Mark Lucovsky), бивш ръководител на отдела за операционни
Коментари Харесай

Google уволни водещ разработчик на технологии за допълнена реалност

Марк Луковски (Mark Lucovsky), някогашен началник на отдела за операционни системи в подразделението за добавена действителност на Гугъл, разгласи напускането си от компанията. За решението, съгласно специалиста, са способствали „ промени в управлението [на подразделението] за добавената действителност, както и нестабилната обвързаност и визия на Гугъл “.

Напускането на Луковски отразява сериозните проблеми, които изтезаваха подразделението на Гугъл за добавена действителност през последните месеци. През февруари от компанията напусна и ръководителят на подразделението за виртуална действителност Клей Бавор (Clay Bavor), а през март бяха прекъснати продажбите на корпоративната версия на Гугъл Glass. През юни стана известно, че планът за очила с добавена действителност Project Iris е преустановен.

Луковски се причисли към Гугъл през 2021 година и пое поста началник по разработките на операционна система за устройства с добавена действителност. Преди това той работи като шеф в подразделението Oculus VR на Фейсбук (сега Meta) в продължение на четири години. „ Докато вървим напред, нямам самообладание да изуча опциите, които ще ми оказват помощ да модернизирам технологията за допълнена действителност и нейното секване с генеративния AI. Започвам новата глава с възторг и очакване на невероятните благоприятни условия “ — сподели инженерът.

С анонса на Meta Quest 3 и Apple Vision Pro технологиите за смесена действителност се трансфораха във значима конкурентна област. Междувременно Гугъл реши да се откаже от стартирането на сходно устройство, преминавайки към създаването на програмен продукт за очила със смесена действителност — платформата е с кодово име micro XR. Гугъл работи и по различен план в тази област, дружно със Samsung и Qualcomm.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР