Мария Генова сменя Златин Крумов като генерален директор на Национална

...
Мария Генова сменя Златин Крумов като генерален директор на Национална
Коментари Харесай

Мария Генова е новият генерален директор на НКЖИ

Мария Генова сменя Златин Крумов като общоприет шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура ". Досега тя заемаше поста зам.-генерален шеф " Стратегия и администрация " в държавната компания.

Председател на УС и самостоятелен член става Камен Диков, а за член на УС е назначен Васко Балабанов. Вписването им в Търговския указател следва. Смените бяха доказани от Министерство на превоза пред " Капитал ".

Новото управление на НКЖИ е назначено до провеждането на конкурс за всяка една от трите позиции, изясняват още от превоза.

Причините за промяната на управлението са големите закъснения по всички жп инфраструктурни планове. Слабото показване на НКЖИ на процедура държи страната отвън жп картата на бързите и комфортни влакове, които се употребяват от потребителите в огромна част от Европейски Съюз и макар парите, които се наливат от Брюксел в планове за жп линии. Една мудна и проблематична компания " Основна причина за промяната са генерираните закъснения в осъществяването на всички планове с европейско финансиране, което слага под риск завършването на съществени железопътни трасета, част от европейската мрежа ", изясняват рокадите от транспортното ведомство.
Реклама
Друг претекст са стартиралите следствия на европрокуратурата по двата железопътни плана с европейско финансиране (Костенец-Септември и Оризово-Михайлово), както и " Това демонстрира неналичието на задоволително ефикасен надзор върху осъществяването на железопътните планове в страната ", пишат още от министерството.

Златин Крумов беше назначен на поста в края на 2021 година от Николай Събев, който беше министър в кабинета на " Продължаваме промяната ". Освен Златин Крумов до момента в управлението на компанията бяха Марио Гълъбов и Кристиан Кръстев, който беше зам.-кмет по превоза в Столична община и длъжностен транспортен министър.

В държавната компания работят 10 733 души. За миналата година сдружението има доходи в размер на 576.4 млн. лева, като 80% от тях са от държавни финансирания и продажба на активи. Кои са новите шефове Обяснението на министерството за претекстовете за избор на съответните шефове е притежанието на " управнически опит " и " положителни знания в осъществяването на планове ".

Мария Генова до момента е била зам.-генерален шеф " Стратегия и администрация " в НКЖИ, има над 10 години в системата на железопътния превоз, като е заемала разнообразни длъжности в компанията. Генова е с магистърска степен по обществена администрация от Техническия университет и документи по икономическа информатика от Техническия университет във Виена, Австрия.
Реклама
Камен Диков е бил член на съвета на шефовете на " Напоителни системи " по време на държавното управление на Кирил Петков. Името му се спрягаше и за поста зам.-директор на фонд " Земеделие ", само че до заемането му не се стигна, като беше обявено, че се е отдръпнал по персонални аргументи. Според информацията в Търговския указател и от Министерство на превоза има опит в ръководството на разнообразни компании от частния бранш и е с магистърска степен по математика от СУ " Св. Климент Охридски " и документи по " Бизнес разбор и оценки " от икономическия университет в Делауер, Съединени американски щати.

Васко Балабанов е с дълготраен стаж в Министерството на защитата. " Притежава магистърска степен " Офицер по логистично обезпечаване " от Национален боен университет " Васил Левски ", гр. Велико Търново. Той е " Доктор по организация и ръководство на сигурността " от Академията на Министерство на вътрешните работи, София ", написаха от Министерство на превоза.
Свързани публикации Пак пари към кухи компании: европрокуратурата проверява жп-проекти за 240 млн. евро в България 11 август 2023, 15:33 Коментар | Какво, по дяволите, става с влаковете 20 юли 2023, 15:22 Над 1.5 милиарда лева за жп линии ще бъдат пренасочени към софийското метро и планове във Варна и Бургас 20 юли 2023, 07:30 Новият шеф на НКЖИ приключи социална поръчка за 300 млн. лева 16 януари 2022, 08:59
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР