Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не

...
Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не
Коментари Харесай

Дипломатически бойкот на заседанието на ОССЕ в Скопие заради Сергей Лавров

Мария Габриел си потегли от Скопие нощес, с цел да не участва на днешното съвещание дружно с съветския външен министър

Самолетът с съветския външен министър Сергей Лавров през днешния ден е прелетял за столицата на Северна Македония над територията на Турция и Гърция, а не над България, както беше планувано. Причината - наличието на борда на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, която е в санкционния лист на Eвросъюза поради войната в Украйна. Лавров участва на Съвета на външните министри от ОССЕ в Скопие. Участници в срещата отхвърлиха да участват в една зала с съветския външен министър.

30 ноември 2023, 08:38

От Русия с " обич ": Като " рискова нелепост " Захарова дефинира политическо решение на България

Първоначално даденото позволение за прехвръкване на самолета на Лавров над България не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица. Това се споделя в позиция на министерството на външните работи на България, предава Българска национална телевизия. 

Сергей Лавров дойде в Скопие за срещата на външните министри от ОССЕ с полет над Турция и Гърция, траял пет часа. Кремъл реагира остро на отхвърли на София да отвори въздушното си пространство за самолета с съветската делегация.

" Подобна позиция на българските управляващи надали може да бъде обяснена. Това първо. Второ - тя не се вмества в никакви рамки. Трето - тя е безусловно неуместна и дори може да се каже глупава. Иска ми се да се обърна към българското управление и да го прикани въпреки всичко да се опита с последни сили да запази трезвия си разум при вземането на решения ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Европейската комисия също разяснява случая.

" Държавите от Европейски Съюз не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни-членки разрешенията за прехвръкване и кацане за съветски самолети, които са изключение от глобите на Европейски Съюз. Държавите от Европейски Съюз са длъжни обаче да осведомят Брюксел и останалите страни, в случай че такова позволение бъде обещано ", сподели представител на Комисията.

В Скопие Лавров изнесе тирада, по време на която някои делегации напуснаха залата в символ на митинг.

Българският външен министър Мария Габриел си потегли от Скопие нощес, с цел да не участва на днешното съвещание дружно с съветския външен министър.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР