Малко животни всяват толкова страх у хората, колкото отровните смъртоносни

...
Малко животни всяват толкова страх у хората, колкото отровните смъртоносни
Коментари Харесай

Най-смъртоносните змии в света

Малко животни всяват толкоз боязън у хората, колкото отровните смъртоносни змии. Въпреки че възможностите да попаднете на отровна змия, още по-малко да бъдете ухапани и да умрете от токсина, инжектиран в тялото ви, са минимални в съпоставяне със гибелта от рак, сърдечно заболяване или автомобилна злополука, този на пръв взор неблагоразумен боязън остава доста действителен за множеството от нас.

Описаните по-долу змии живеят най-вече в тропически райони, само че някои може да живеят в проучвателен центрове и зоологически градини покрай вас. Без повече бавене, вижте петте най-смъртоносни змии в света:

Черната мамба

Черната или черноуста мамба (Dendroaspis polylepis) населява скалистата савана на Африка и постоянно може да бъде срещната на земята, тъй като обича термитниците. Варирайки на цвят от сиво до тъмнокафяво, името ѝ произлиза от почернената сърцевина на устата. Черната мамба е страховита смъртоносна змия, тъй като е огромна и бърза и има извънредно мощна отрова, която убива множеството от човешките ѝ жертви. Бързи и смъртоносни, тези змии се считат за виновни за до 20 000 смъртни случая годишно, макар че е мъчно да се намерят точни цифри.

Бумсланг - южноафриканска зелена дървесна змия

Бумслангът, който може да се откри в цяла Африка, само че живее най-вече в Свазиленд, Ботсвана, Намибия, Мозамбик и Зимбабве, е една от най-отровните от по този начин наречените змии със задни зъби. Такива змии могат да прегънат зъбите си назад в устата, когато не ги употребяват.

Тази смъртоносна змия има хемотоксична отрова, която кара жертвите ѝ да умрат от вътрешно и външно кървене. Смъртта от захапване от бумсланг може да бъде ужасяваща. Жертвите страдат от просторен мускулен и мозъчен кръвоизлив и на всичкото от горната страна кръвта стартира да изтича от всеки вероятен излаз, в това число венците и ноздрите, и даже от най-малките отверстия. За благополучие, има антиотрова за бумсланга. Важно е обаче жертвата да я получи в точния момент.

 Бумсланг Снимка: Skitterphoto/pixabay.com

Източна тигрова змия

Родом от планините и пасищата на югоизточна Австралия, източната тигрова змия (Notechis scutatus) е кръстена на жълтите и черни ленти по тялото си, макар че не всички популации имат тази шарка. Нейната мощна отрова може да аргументи отравяне при хора единствено за 15 минути след захапване. Тази смъртоносна змия е виновна за най-малко един смъртен случай месечно, съгласно австралийските управляващи.

Ръселова усойница

Трудно е да се получат точни оценки, защото доста хора, ухапани от змии, живеят в райони с неприятно здравно обслужване и в никакъв случай не оповестяват за срещите си със смъртоносните влечуги. Но към 58 000 смъртни случая в Индия се приписват на ухапвания от змии всяка година, а усойницата на Ръсел (Daboia russelii) е виновна за по-голямата част от тези смъртни случаи съгласно проучване, оповестено на 25 март 2021 година в списанието PLOS Neglected Tropical Diseases. Този тип змия се смята за един от най-смъртоносните.

В Шри Ланка, където тази нощна усойница обича да си почива в оризови полета, предизвиква висока смъртност измежду земеделските производители по време на прибиране на реколтата. Отровата на змията може да докара до ужасна гама от признаци: остра бъбречна непълнота, тежко кървене и увреждане на голям брой органи. Някои съставни елементи на отровата, свързани с кръвосъсирването, също могат да доведат до остри инсулти, а в редки случаи до признаци, сходни на синдрома на Шийхан, при който хипофизната жлеза стопира да създава избрани хормони. Жертвите нормално умират от бъбречна непълнота.

Кралска кобра

 Кобра

Ако лъвът е цар на животните измежду бозайниците, то кралската кобра е кралица измежду влечугите. Кралската кобра (Ophiophagus hannah) е най-дългата отровна змия в света с размери до 5.4 метра. Впечатляващото зрение ѝ разрешава да забележи движещ се човек от близо 100 метра. Когато е застрашена, кралската кобра употребява специфични ребра и мускули на шията си, с цел да раздуе „ качулката “ си - кожата към главата.

Тези змии също могат да повдигат главите си от земята към една трета от дължината на тялото си.

Кралската кобра е известна не толкоз със силата на своята отрова, а по-скоро с количеството, инжектирано в жертвите. Всяко захапване доставя към 7 мл отрова, а змията е склонна да нападна с три или четири ухапвания в светкавична поредност. Дори едно захапване може да убие човек за 15 минути, а възрастен слон – единствено за няколко часа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР