Малките общини със силни индустрии и с големи предприятия са

...
Малките общини със силни индустрии и с големи предприятия са
Коментари Харесай

Кои са общините с най-високи заплати в България - и как Кнежа скочи в Топ 3

Малките общини със мощни промишлености и с огромни предприятия са водачите в годишната ранглиста за най-високи заплати в България.

Изненадващо - Кнежа се оказва в топ 3, съгласно формалните данни на Националния статистически институт за междинната брутна месечна заплата за 2022 година

Първите три места се заемат от общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната промишленост, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури.

Това демонстрира анализът на данните, който се прави всяка година от Института за пазарна стопанска система в техния план " 265 истории за стопанска система ".

Това са:
Челопеч (3 398 лева.)Козлодуй (2 949 лева.)Кнежа (2 813 лева.)
На четвърта позиция е Столична община (2 475 лева.), следвана от общините Раднево (2 450 лева.), Пирдоп (2 440 лева.) и Гълъбово (2 260 лева.). Топ 10 се добавя от общините Девня (2 156 лева.), Панагюрище (2 050 лева.) и Божурище (1 925 лева.).

Най-често моторът на високите заплати са компании - експортьори на продукция с висока добавена стойност.

Енергетиката е един от огромните браншове, определящи високи хонорари. В дълготраен проект обаче не всички от сегашните водачи в Топ 10 ще запазят местата си - да вземем за пример Раднево и Гълъбово са според от бъдещото последователно ограничение на потреблението на въглищни централи за произвеждане на ток.

Когато един шеф образува по-голяма част от трудовите приходи в дадена община, междинната заплата наподобява по-висока. Но това не значи, че в случай че отидете в някоя от тези общини, незабавно ще си намерите работа, която е с по-добра от тази в София и Варна, или ще има по-добро качество на живот. Големият град си остава привлекателен център, споделя Петър Ганев от ИПИ в " Добавена стойност " по Дарик.

Кнежа е огромната изненада на класацията, която отразява междинното равнище на заплатите по общини за 2022 година

Общината обичайно е циркулирала към топ 30 на национално ниво, само че за първи път внезапно се изкачва до трета позиция.

Причината е обвързвана с изключително мощните условия за бранша на преработката на слънчоглед и производството на слънчогледово олио поради експлоадирането на войната в Украйна.

А Кнежа е " домът " на най-големия производител на олио - " Олива ".

" През 2022 година имаше огромен скок в цените на всички селскостопански артикули, само че и съответно в цената на олиото. Имаше по едно и също време рекордно произвеждане като количество, по този начин и на рекордни цени. Това към този момент се поправя, само че към 2022 в Кнежа има доста мощна стопанска система.

" Кнежа е образец за това по какъв начин в верните пазарни условия преработващата промишленост може да работи доста добре. В рамките на 2 години тази община съумя доста бързо да се изстреля отпред в класацията. Имаше доста висок растеж на добавената стойност още през 2021 година и това се отрази автоматизирано на 2022 година Има образец за бизнес, който доста добре се възползва от пазарната обстановка и усъвършенства и средностатистическото богатство на популацията ", споделя Адриан Николов в " Добавена стойност ".

Дали тези краткотрайни пикове ще са устойчиви както в стопанската система на индустриалните зони към София и Пловдив, не е ясно.

Лъчезар Богданов обръща внимание на общините в най-ниската част на класацията, в които междинната брутна заплата циркулира към нормативния най-малко - от 710 лева (МРЗ към оня момент) до 1000 лева

Интересното е това, че измежду изоставащите общини се оказват доста от местата, които разчитат на туристическия си бранш.

Такъв е казусът с Петрич и Сандански - междинната месечна заплата при тях за 2022 година е била надлежно 981 лева и 1038 лева, близо три пъти по-малко от Кнежа.

Не е ясно дали в действителност чиновниците получават прекомерно ниско заплащане, или това се дължи на прикриване на приходи поради сив бранш.

Общините в дъното на класацията са присъщи с няколко особености.
демографски проблем - липса на младежи, намаляващо население, рядко заселване;пазарът на труда не се развива и няма вложения, тъй като притежателите на бизнеси избират да се насочват към места с съществуване на задоволително работна ръка, даже да е по-скъпа;в много от тези общини има трудоинтензивни промишлености, само че те са с дребна добавена стойност - като шивашките предприятия.
Във всички случаи - в случай че цялата община е подвластна от една компания за високите си приходи, бъдещето на тази компания предопределя и бъдещето на общината.

Затова са значими старите компании с 50-70-годишна активност като в Средногорието, само че и по-новите индустриални зони към огромните градове, споделя Петър Ганев. Такъв е казусът с Божурище, Елин Пелин, Костинброд към София, Девня, Белослав към Варна, Марица и Куклен към Пловдив.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР