Макар и да мислите Каперсите (Capparis) за плодове или зеленчуци,

...
Макар и да мислите Каперсите (Capparis) за плодове или зеленчуци,
Коментари Харесай

Каперси

Макар и да мислите Каперсите (Capparis) за плодове или зеленчуци, те в действителност са цветните пъпки на съвсем 2-метров пълзящ шубрак, именуван остър каперсник (Capparis spinosa) от фамилията на маслините и възходящ по Средиземноморието. В свободно диворастящо положение може да срещнете каперси в Алжир, Средна Азия, Иран, Кавказ, само че тези, които нормално доближават до България, са отглеждани в Южна Европа и Северна Америка.

Малките пъпки на каперсите за известни на хората от хилядолетия. Първото им документално споменаване е почти към 2700 година пр.н.е., а сведения за тях откриваме и в най-старата непокътната кулинарна книга в света. За каперсите се приказва даже в Епоса за Гилгамеш, който е един от най-древните монументи на литературата.

Съществува доктрина, съгласно която думата „ каперс ” произлиза от гръцкото название на остров Кипър (Кипрос). Тези растения виреят в обилие в Кипър, някои типове каперсници порастват в Кавказ и по Кримските скали. Каперсникът е остър и изумително устойчив на естествени условия – оправят се с жегата и соления морски бриз, а могат да порастват и върху гол камък. Каперсник може да се види даже върху популярната Стена на рева.

Каперсите от гръцкия остров Санторини се считат за най-хубави на усет, което се дължи на високото наличие на вулканична пепел в почвата на острова. Обикновено за най-хубави и скъпи се считат плътните дребни пъпки с величина под 1 см дължина. Плодовете на каперсите са сладки и сочни и на усет припомнят любеница. Мирисът им е сходен на синаповия имат леко пикантен усет.

Цветните пъпки на каперсите се събират сред април и май и престояват, след което престояват 3 месеца в сол или примес от сол и зехтин. Търпят обработка, след която получават тъмнозелен цвят. Каперсите се използват пресни или мариновани. Формата на дребните пъпки каперси е овална и леко сплескана и леко издължена в едната страна. На пазара можете да намерите няколко сорта каперси, които носят името на географската локация, от която идват

Състав на каперсите

В 100 г каперси се съдържат: 23 ккал, 2.36 г белтъчини, 4.89 г въглехидрати и 0.86 г мазнини

Каперсите са забележително богати на витамини, фибри, органични киселини, а в пъпките му се съдържат към 25% протеини и едвам 3% мазнини. В химичният състав на плодовете откриваме обилно количество на витамин С и йод и натрий. До 36% масло се съдържа нормално в семената. Всъщност по време на преправка, каперсите не минават под топлинно въздействие, което разрешава в тях да се запазят оптимално потребните съставки.

Избор и предпазване на каперси

 Каперси в буркани

Каперсите са деликатни плодчета, събирането на които е много трудоемка работа. Това допуска и относително високата им цена. Високо ценени в кулинарията са най-дребните каперси, а за първокласни се смятат тези, които се отглеждат в Южна Франция. Отличават се със мощен мирис и кондензиран лимонен усет.

В прясно положение каперисте би трябвало да са цели, твърди, изцяло затворени и с мрачен, масленозелен цвят. Характерен за тези пъпки е синаповия и пикантен усет. Често след отделяне стават кафяви, което постанова да се обработят с медни соли, с цел да се обезцветят.

Ще познаете, че каперсите са остарели и с неприятно качество, в случай че са почернели, омекнали и безвкусни. У нас най-често може да ги закупите мариновани каперси в бурканчета. Пресни каперси и нас няма по какъв начин да намерите.

Каперси в кулинарията

 Салата с каперси

Каперсите са скъпа съставна част в кулинарията и потреблението им се свързва с внимателно овкусяване на разнообразни ястия. Използват се най-вече в салати, в сосове за всякакви меса, риба или паста. Маринованите каперси могат даже да се употребяват независимо.

Малките каперси след жътва се сушат на естествена слънчева светлина преди да се потопят в марината.

Широко използвания са в туршии, и като прибавка към говеждо, пилешко и дивеч. За региона на Каваказ е обичайната туршията от каперси. Кулинарната приложимост на каперсите е най-много за укрепване на усета на главната съставна част в ястието, като нормално те придават леко лют и характерен усет.

Още античните гърци сушили плодовете на каперсите и ги употребявали за подслаждане на ястията. В солената марината усетът и ароматът на плодовете на каперсите е прекомерно изострен. Във Франция и Англия младите филизи и листа на каперсника се употребяват в салати или за мариноване дружно с пъпките. Съществува даже и мед от каперси, който може да се опита на местата, където се отглеждат всеобщо каперсник.

Ето 2 лесни предписания за сосове с каперси, подобаващи за паста и риба:

Доматен сос с каперси

Необходими артикули: домати – 4-5 броя чесън, 2-3 скилидки каперси, 1 с. л. кориандър – свеж на усет, зехтин - на вкус

Начин на подготвяне: Отделете меката част на доматите и я смесете със счукания чесън, малко сол на усет и нарязаните ситно каперси. Добавете накълцания кориандър и разбъркайте със зехтин. Този доматен сос е много подобаващ за овкусяване на паста.

Сос за риба с каперси

 Риба с каперси

Необходими артикули: каперси 2 с.л., мариновани и отцедени зехтин - 4 с.л., винен оцет - 1 с.л., джинджифил - 1/2 ч.л. на прах

Начин на подготвяне: Разбъркайте всичко съставки и поднесете като сос към риба на скара.

Ползи от каперсите

Днес каперсите са безумно известни в Западна Европа поради отличните си хранителни качества и заради множеството си потребни свойства:

1. Нормализиране на кръвната захар

Каперсите са доста богати на потребните фибри, които, от своя страна, въздействат на процеса на усвояването на глюкозата. Това въздейства позитивно на равнищата на кръвната захар и даже проучванията го потвърждават, че каперсите имат извънредно мощни антидиабетни свойства. Благодарение на тези си качества те оказват понижаващо деяние на кръвната захар, заради което са доста потребни при диабет.

2. Отстраняване на възпалението

Възпалителният развой в организма е тип защитна реакция на тялото, а точно в резултат на редица фактори, които могат да са разнообразни. В случая с каперсите те забавят растежа на онкологията и по-точно на раковите кафези. Могат да оказват помощ за намаляването на възпалителния развой и при други здравословни проблеми. Богати са и на антиоксиданти, които в допълнение спомагат да се минимизира възпалителния развой.

3. Укрепване на костната тъкан

Каперсите са богати на магнезий и калций, които са доста значими микроелементи за нашата костна система. От друга страна магнезий играе основна роля и в поддържането на мускулната тъкан да действа вярно, предотвратявайки спазмите.

4. Поддържане на чернодробната функция

Каперсите съдържат редица значими за здравето витамини и минерали, които вземат участие в работата на черния дроб, предпазвайки го от отрицателните резултати на редица фактори. Освен това, заради съществуването на антиоксиданти, нездравословните субстанции се отстраняват от тялото, което доста понижава натоварването на органа.

5. Укрепване на съдовите стени

 Каперси

Благодарение на потребния си състав, каперсите спомагат за поддържането на съдовия тонус, а калцият - за укрепването на стените им.

6. Предотвратяване образуването на кръвни съсиреци

Най-често се образуват разследване на прекомерната консумация на храна, която е доста наситена с холестерол. Той от своя страна се натрупва на стените на кръвоносните съдове, което води след време до задръстване. Ако не се подхващат навременни ограничения и не се потърси здравна помощ, то това може да докара до утежняване на кръвообращението и даже до инсулт.

7. Осигурява позитивен резултат върху бъбречната функция

Каперсите се употребяват от обичайните лечители като средство за подкрепяне на бъбречната функционалност. Те също по този начин предотвратяват образуването на камъни.

8. Помагат на организма да усвоява йода

Този микроелемент е от значително значение за действието на щитовидната жлеза и освен. Недостигът му провокира нарушение на работата на организма, което води до появяването на редица болести.

9. Поддържа работата на нервната система

Каперсите са богати на голям брой потребни субстанции, които оказват удобно влияние на цялата нервна система. Следователно те оказват помощ за намаляването на напрежението и предотвратяват появяването на депресивни положения.

Както към този момент споменахме, пъпките на каперсите от хилядолетия се тачат като скъпа храна и даже лекарство. Липсата на вкус елементарно може да се пребори с шепа каперси преди хранене. Смята се, че дъвченето на каперси оказва помощ при зъбобол и като успокоително средство при нервни пренапрежения.

Приготвяната запарка от цветовете на каперсника може да помогне за бързо укрепване на раните, оказва удобно деяние за подсилване на сърцето.

Отварата от корените на растението също се смята за положително обезболяващо средство, а отварата от кората се ползва при неврози. Освен за зъбобол каперсите имат позитивно въздействие при болести на щитовидната жлеза, а маслото от семената на каперсите се употребява за разтривки. Пресните елементи от каперсника имат потвърдено съсирващо, антисептично и обезболяващо свойство.

Полза за дамите от потреблението на каперси

 Каперси

Каперсите са богати на витамин А, който оказва помощ за подсилване на ноктите, косата и възстановяване на кожата. Добавянето им в диетата на дамата оказва помощ за забавянето на процесите на стареене.

При бременност

Дори и да сте бъдеща майка, това не значи че не можете да консумирате каперси, само че в по-малки количества. Както към този момент споменахме, те са доста богати на калций, който е водещият систематичен детайл на костната тъкан. В интервала на бременността дамата се нуждае изключително мощно от артикули, които са богати на този микроелемент. Каперсите оказват помощ и за повишение на имунитета, което е доста значимо в този интервала за всяка жена.

При кърмене

В интервала на лактация отнвоо е значимо да обръщате изключително внимание на това, с какво се храните. Важно е менюто ви да е богати на храни, които са наситени с редица скъпи микроелементи и витамини, оказващи позитивно въздействие на здравето.

По отношение обаче на каперсите е доста значимо да сте изключително деликатни, защото те могат да провокират алергия при бебе. Можете да ги въвеждате в диетата си доста постепенно и с нараснало внимание, само че въпреки всичко е най-добре да се консултирате с доктор преди този момент. В никакъв случай обаче не прекалявайте, защото това може да докара до отичане, което, от своя страна, е рисково за бебето.

Ползи за мъжете от потреблението на каперси

За мощния пол е значимо да поддържат крепко сърцето си и мускулната тъкан. Редовната консумация на каперси ще помогне за това, защото те са богати на редица скъпи субстанции, които имат позитивен резултат върху тези системи.

Ползи от каперсите за деца

Далеч не всички деца обичат каперсите. Те обаче са доста потребни за здравето, оказвайки укрепващо въздействие на имунната система и на мозъка. Именно по тази причина е добре да ги въведете в диетата на детето още от ранна възраст към 3-4 години, с цел да свикнат с тях и да ги ядат безпроблемно.

В редки случаи каперсите могат да провокират алергична реакция. Именно по тази причина те би трябвало да се дават на децата в дребни порции дружно с другите ястия. Ако не се появят никакви отрицателни признаци като обрив, зачервяване или сърбеж, дозата може да се усили.

Освен всичко друго каперсите са с високо наличие на калций и фосфор. Тези микроелементи са нужни на детския организъм за подсилване на костната и мускулната тъкан.

Каперси за намаляване

 Каперси за намаляване

Ако спазвате някаква избрана диета за намаляване, то яденето на каперси няма да ви навреди по някакъв метод. Те не съдържат доста калории и са богати на микроелемент, който предизвиква разграждането на мастните кафези. Благодарение на него под кожата не се образува мастен пласт, тъй че са даже и потребни, в случай че желаете да свалите непотребните килограми.

Вреди от каперсите

Въпреки всички преимущества и изгоди те не постоянно могат да се ядат, защото в някои случаи могат да навредят на организма. На първо място, каперсите не би трябвало да се ядат при болести на отделителната система в изострен етап. Това се дължи на обстоятелството, че маринованите каперси съдържат огромно количество сол. По този метод се получава задържане на вода в тялото, което от своя страна може да предизвика оток на тъканите и това натоварва в допълнение отделителната система.

Не по-малко значимо е това, че те би трябвало да се употребяват с нараснало внимание по време на бременност, защото несъразмерната им консумация може да аргументи отичане, което е рисково положение за бебето.

Каперсите са противопоказани при стомашна язва и гастрит. Също по този начин не се предлагат за консумация при съществуване на болести на храносмилателната система и метеоризъм или податливост към него.

Консумацията на каперси е непрепоръчителна при хора, страдащи от бъбречни, жлъчни или чернодробни проблеми.

Виж още предписания с каперси.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР