Макар че Рудолф и стадото му със сигурност биха представлявали

...
Макар че Рудолф и стадото му със сигурност биха представлявали
Коментари Харесай

Северните елени може да не летят, но имат други суперсили

Макар че Рудолф и стадото му сигурно биха представлявали забавна панорама, тъжната реалност е, че северните елени не могат да летят.

Те обаче имат куп други биологични свръхспособности, някои от които биха могли да дадат нещо и на нас, хората.

Смяната на часовите зони нарушава циркадния ни темп и вследствие на това може да се почувстваме много зле.

Северните елени в Арктика обаче нямат този проблем – те могат да преодолеят циркадните си ритми, с цел да се оправят с непрекъснатата дневна светлина през лятото и осемседмичната полярна нощ.

„ Такива цикли могат да се окажат позитивна спънка в среда, в която няма систематичен кръговрат светлина-тъмнина през по-голямата част от годината “, споделя професор Андрю Лудън, експерт по биология на животните.

Лудън е съавтор на изследване от 2010 година, което разкрива, че северните елени имат темп на секреция на мелатонин – хормонът, който управлява цикъла сън-бодърстване – който реагира на цикъла светлина/тъмнина в околната среда, а не на вътрешен циркаден темп. Проучването открива също, че въпреки северните елени да имат цялостния набор от естествени циркадни или „ часовникови “ гени, два от основните се контролират по друг метод.

„ Смятаме, че еволюцията е измислила средство за изключване на клетъчния часовников механизъм или може би в някои тъкани той към момента протича, само че самите те пък са изключени от организма. Независимо дали става въпрос за спрян или изключен часовник, резултатът е липса на вътрешно всекидневно премерване на времето при тези животни “, изяснява Лудън.

„ Анализът на разликите сред часовниковите гени на северните елени и хората може да помогне на откривателите да схванат по-добре по какъв начин можем да се оправим с джет лага и други нарушавания на съня при хората “, споделя генетикът Расмус Хелър, който е част от Проекта за генома на преживните животни.

„ Има характерни генни разновидности, които вземат участие в безсънието, и можем да ги съпоставим с гените от северните елени, с цел да разберем още по-добре циркадният темп на хората “, прибавя Жипенг Ли, също част от Проекта.

Северните елени са неповторими и със способността си да възвръщат изцяло своите рогата като ги сменят всяка година. И новите им израстват найстина бързо – с съвсем 2,5 см дневно, което е много впечатляващо, като се има поради, че рогата са пълноценни органи с кръвоносни съдове, нерви и кости.

Този ритъм обаче звучи като малко тревожно – бързото разделяне и напредък на клетките е една от присъщите черти на рака. Но изненадващо, при северните и другите типове елени честотата на раковите болести е към пет пъти по-ниска от тази при останалите бозайници, най-малко измежду тези, които живеят в плен.

Защо? Отново – поради неповторимата им генетика.

В изследване, част от Проекта, откривателите откриват характерна за еленовите рога експресия на пет гена за растежни фактори и рецептори, които са от решаващо значение за стимулиране на пролиферацията и оцеляването на раковите клетки; това може да изясни за какво еленовите рога са в положение да порастват толкоз бързо, както вършат туморите.

Това, което пречи на превръщането на този развой в рак, е поредност от потискащи туморите гени, някои от които се експресират извънредно в рогата. Изглежда, че северните елени са еволюирали и редица други гени, които поддържат p53, прочут още като „ основния туморен супресор “.

Изследователите надлежно се интересуват по какъв начин могат да приложат тази отличителна дарба за битка със злокачествените формирания за лекуване на човешкия рак.

„ Разкриването на механизма, който е в основата на финия баланс сред несравнимата скорост на напредък и същевременното поддържане на стабилността на генома в модела на рогата, безспорно ще помогне за по-нататъшното схващане на първичната поява на рака и за създаването на по-целенасочени медикаменти за лекуване на рака “, пишат създателите на неотдавнашно изследване на рогата.

Стандартните лекувания евентуално ще се ползват още дълго време, само че все пак капацитетът е налице. Кому е нужна способността за хвърчене или светещ червен нос, когато същинските суперсили на северния елен са надалеч по-полезни за човека…

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР