Магданозът придава една свежа нотка на любимия ни бюрек, занапред

...
Магданозът придава една свежа нотка на любимия ни бюрек, занапред
Коментари Харесай

Турски бюрек с плънка от сирене и магданоз

Магданозът придава една свежа нотка на обичания ни бюрек, отсега нататък единствено по този начин ще го подготвяме

Необходими Продукти

● кори за баница - 12 - 14 бр. тънки (големи и кръгли)
● олио - 200 мл
● яйца - 3 бр.
● магданоз - 1 връзка
● сол - щипка
● прясно мляко - 200 мл
● вода - 100 мл
● сирене - 400 г
● масло - към 1 с.л. за намазване на тавата

Начин на подготвяне

Фурна - 200 градуса; Кръгла тава с диаметър - към 30-32 см

Раздробява се сиренето. Наситнява се връзката магданоз и се прибавя. Разбърква се. Оставя се настрани.

В купа се разрушават яйцата с телена бъркалка. Добавя се солта, излива се цялото олио, разбърква се, измежду това млякото и водата. Разбърква се.

Тавата за печене се намаслява доста хубаво от всички страни с масло.

Отварят се корите, взима се една и се слага в тавата, тъй че краищата ѝ да излизат отвън тавата свободно. С ръце се оформя и ръб, гънките до каква степен може, се изглаждат с ръка или се подреждат.

Всички останали кори се разделят през средата на две елементи. Всяка една от тях се взима и натопява в купата със сместа с яйцата. Изважда се и се разстила в 1/3 от тавата върху главната кора. Следва друга такава, също се натопява, изважда и се слага в другата 1/3 от пространството.

Гънките се подреждат с ръце. Следва трета кора по същия метод, четвърта и по този начин до 6 кора, като се редят една върху друга. След като са подредени дефинитивно се разхвърля сиренето с магданоза на инцидентен принцип.

Започва се с реденето на другата част на корите, които са по същия метод разрязани на половина, всяка част е потопена в яйчената примес, подрежда се в 1/3 от тавичката, като следва нова натопена кора, до изчерпването им.

Когато са подредени дефинитивно се изглаждат или по-точно се подреждат гънките им и се завива с кората, която е извън на тавата. Бюрекът се оставя за към 2 часа на хладно. След това време се разрязва на триъгълници или на квадрати и се пече на 200 градуса за към 40-45 мин.

Инфо: Easy Turkish Recipes

Забележка: Ползвала съм турски истински кори. За разлика от нашите те са в кръгла форма, огромни са и доста леко са поръсени с брашно, тънки, само че не се късат.

Добавката на магданоз е мощно присъща при приготвянето на турски бюрек, придава прохлада и мирис, аз не посмях да сложа цялата връзка, а единствено половината, което несъмнено е моя неточност.

Баницата има много лой, както при всеки турски бюрек, нужна е, и при печенето тя ври в нея, само че откакто се извади от фурната мазнината изцяло изчезва, попива. Добавям фотография, откакто съм извадила бюрека от фурната и се вижда по какъв начин към момента мазнината цвърчи.

Бюрекът може и да се подготви и с различен тип кори, разрязването им също може да се промени, само че е наложително потопяването на всяка такава в яйчената примес и надиплянето им в тавата.

Разкошен, компактен, благоуханен и бухнал турски бюрек.

Турският бюрек с плънка от сирене и магданоз е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР