Мадагаскар започна своите президентски избори след турбулентен период на кампания,

...
Мадагаскар започна своите президентски избори след турбулентен период на кампания,
Коментари Харесай

Мадагаскар започна президентските избори на фона на призиви за бойкот

Мадагаскар стартира своите президентски избори след турбулентен интервал на акция, засенчен от протести и обвинявания в изборни нередности.

Гласуването стартира безпрепятствено в четвъртък сутринта в нацията в Индийския океан, съгласно организация AFP, макар полицейския час през нощта и месеците на митинги, водещи до изборите.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Диджей против Джудока: Какво би трябвало да знаете за президентските избори в Мадагаскар Мадагаскар не разрешава обществените митинги преди президентските избори Циклонът в Мадагаскар убива десетки, разселва десетки хиляди Обединеното кралство повдига обвинявания на основния асистент на президента на Мадагаскар в рушвет завършек на списъка

Президентът Андри Раджоелина, някогашен диджей, който за първи път пристигна на власт с поддръжката на армията през 2009 година, се кандидатира за втори следващ мандат на поста.

Неговите съперници споделят, че Радоелина би трябвало да бъде дисквалифициран и го упрекват, че е направил „ институционален прелом “, с цел да остане на власт.

Десет основни опозиционни претенденти приканиха гласоподавателите да заобикалят изборите.

Те проведоха улични митинги в столицата Антананариво съвсем всеки ден през последните седмици, като полицията разпръсна доста със сълзотворен газ и арестува десетки стачкуващи.

„ Призоваваме всички да не гласоподават. Условията за транспарантни президентски избори, признати от всички, не са изпълнени “, сподели Роланд Рацирака, един от протестиращите претенденти във вторник.

„ Не желаеме да участваме в тази машинация, това е смешка с Мадагаскар. “

Рахоелина отхвърли рецензиите и изрази убеденост, че ще си обезпечи преизбиране в първия тур на гласуването.

Противоречива оферта за преизбиране

Мадагаскар е в ужас, откогато медийните известия през юни разкриха, че Раджоелина е придобила френско поданство през 2014 година

Според локалните закони президентът трябваше да загуби мадагаскарското си поданство, а с това и способността да управлява страната, споделиха неговите съперници.

Rajoelina отхвърли да се е опитвал да прикрие натурализацията си, като сподели, че е станал французин, с цел да разреши на децата си да продължат образованието си в чужбина и че не е бил известен за загуба на мадагаскарското си поданство.

„ Законът е явен, само че никой не поема отговорността да го ползва вярно “, каза Уилям Расоанайво, локално прочут като POV, награден политически карикатурист, заточен в Мавриций.

Оспорващите Раджоелина бяха в допълнение ядосани от решение, което разрешава на съдружник на президента да управлява нацията краткотрайно, откакто Раджоелина подаде оставка в сходство с конституцията, с цел да се кандидатира за преизбиране.

Те също се оплакаха от изборни нередности.

„ Хората схванаха за диктатурата, под която живеем “, сподели 55-годишният гражданин на Мадагаскар Кришани Андрианоно, оплаквайки се, че след 11 години на власт Радоелина е постигнала малко.

„ Не виждаме какво направи той за нас “, сподели той.

Други поданици споделиха, че са загрижени най-вече за икономическите провокации в една от най-бедните страни в света.

„ Това, което има значение за нас, е на първо място да се оправяме всекидневно “, сподели Бенедикт Лалаорисон, 61-годишен продавач на долни дрехи на пазара Analakely в центъра на Антананариво.

Необходима е мощна изборна интензивност

Рахоелина – който за първи път пое властта през 2009 година след прелом, след което пропусна идващите избори единствено с цел да се завърне печелившо през 2018 година – върви напред макар напрежението.

Тъй като съперниците му отхвърлиха акция, той прелетя из страната с частен аероплан, показвайки учебни заведения, пътища и лечебни заведения, издигнати по време на неговия мандат.

Неговата акция осъди призоваващите за протест, обвинявайки ги, че се пробват да „ саботират “ вота и да държат нацията „ пленник “.

„ Безотговорно е да насърчаваме гласоподавателите да не гласоподават “, сподели представителят на акцията на Раджоелина Лалатиана Ракотондразафи.

Единадесет милиона души са регистрирани да гласоподават в страната с към 30 милиона поданици.

Изправен пред необятен протест, мощната изборна интензивност ще бъде основна за Радоелина.

По-малко от 55 % от записаните се явиха на първия тур на гласуването на последните избори през 2018 година

Островната страна е водещ международен производител на ванилия, само че се бори с непрекъсната беднотия, като три четвърти от хората живеят в беднотия.

Мадагаскар е разтресен от поредни политически рецесии след независимостта си от Франция през 1960 година

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР