Мадагаскар реши: прие закон за кастрация на изнасилвачи на деца.

...
Мадагаскар реши: прие закон за кастрация на изнасилвачи на деца.
Коментари Харесай

Мадагаскар реши: прие закон за кастрация на изнасилвачи на деца

Мадагаскар реши: одобри закон за кастрация на изнасилвачи на деца. Парламентът на Мадагаскар одобри закон, допускащ химическа, а в някои случаи и хирургическа кастрация на тези, които са приети за отговорни в изнасилването на деца.
Сега той би трябвало да бъде утвърден и по-късно подписан като закон от президента Андри Радоелина, който за първи път повдигна въпроса през декември, което докара до предлагането за новия закон.

Този ход провокира рецензии от интернационалните правозащитни групи,

само че също по този начин насърчи поддръжката на деятели в Мадагаскар, които настояват, че законът е подобаващ възпиращ фактор за ограничение на „ културата на обезчестяване “.
Министърът на правораздаването Ланди Рандриаманантенасоа сподели, че това е нужна стъпка заради увеличението на случаите на обезчестяване на деца.

През 2023 година са регистрирани 600 случая на обезчестяване на малолетни, а 133 единствено през януари тази година.

Хирургическата кастрация – непрекъснатата процедура на премахване на гениталиите, с цел да се спре производството на полови хормони – „ постоянно ще бъде произнасяна “ за отговорните за обезчестяване на дете под 10-годишна възраст, съгласно формулировката на закона.

Случаите на обезчестяване на деца на възраст сред 10 и 13 години ще се санкционират с хирургическа или химическа кастрация (не е форма на дезинфекция, защото медикаментите се употребяват за инхибиране на производството на хормони).

Изнасилването на деца на възраст сред 14 и 17 години ще се санкционира с химическа кастрация.

Нарушителите към този момент са изправени пред по-строги присъди до пожизнен затвор, както и кастрация.
Правозащитната организация Amnesty International обаче осъди закона като „ безчовечен и позорен “ и съобщи, че не е в сходство с конституционните закони на острова.Те споделиха, че защото жалбите и правосъдните процеси не се правят анонимно, отмъщението против жертвите на обезчестяване е „ постоянно “.

Съветникът на Amnesty добави още, че хирургическата кастрация е проблематична, в случай че всеки, който се подложи на нея, по-късно бъде оневинен за закононарушение при обжалване.

 

Източник:  Sky News /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР