Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво

...
Люти студове не ни очакват, но все пак идва някакво
Коментари Харесай

Метеоролог предупреди: Опасно време от събота

Люти студове не ни чакат, само че въпреки всичко идва някакво зимно време. Това разяснява пред Би Ти Ви проф. Георги Рачев. В регионите на Бургас и Варна ще се усети захлаждане чак другата седмица. Климатологът посъветва хората да си приберат прането от терасата, тъй като идвал мощен и рисков вятър. Има жълт код в цялата страна.

“Много люти студове не ни чакат, само че въпреки всичко идва някакво зимно време. От петък насетне ще стане смяната във времето. В България ще остане малко по-топло от естественото, само че то това важи и за цяла Европа ”, установи професорът. Като все още аномалията е 4-5 градуса по-топло от естественото за януари.

“Валежите за София стартират в четвъртък, петък, събота. Говорим за превалявания от дъжд ”, посочи Рачев. “Няма по какъв начин, в Пловдив си остава топло. Чак в неделя ще паднат градусите до 6 градуса ”, добави той.

“Във високата планина времето ще е рисково поради мощния вятър. На връх Тодорка се чака доста сняг ”, разяснява климатологът.

“Над 1000 м ще се образува хубава снежна завивка. В събота ще застудее доста. Опасно ще бъде времето в планината. Много сняг ще падне в сряда по планинските курорти, приказваме за 30-40 см ”, сподели още той.

В началото на идната седмица по върховете се чакат и още снеговалежи, като покривката може да стигне и половин метър, чакат метеоролозите.

Това би избавило ски сезона у нас, който страда – както е в цяла Европа. Десетки курорти в Алпите са с анулирани резервации, доста затвориха. Валежите от дъжд ще стартират в четвъртък вечерта и петък, добави Рачев.

“В Бургас не отстъпват на Пловдив – и там е топло и във Варна ситуацията е същото. Застудяването в тези региони ще се усети чак другата седмица. ”, посочи той.

“Мой персонален съвет е: Прибирайте всичко от терасите поради мощния вятър и внимавайте с остъклените такива. Жълт код е за цялата страна и ще е рисково ”, заключи професорът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР