Любопитно Перу – земя на лами, богата история и индиански

...
Любопитно Перу – земя на лами, богата история и индиански
Коментари Харесай

Перу – земя на лами, богата история и индиански племена

Любопитно Перу – земя на лами, богата история и индиански племена Колко в действителност знаем за цветната южноамериканска страна?  Ванеса Николова 24 юни 2019, 13:26 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Перу – земя на лами, богата история и индиански племена
Перу – земя на лами, богата история и индиански племена
 Зрителите на „ Мисия кино “ с акцията „ Великият понеделник “
Зрителите на „ Мисия кино “ с акцията „ Великият понеделник “
 Супа от костенурка и кисело зеле - обичаните храни на велики персони
Супа от костенурка и кисело зеле - обичаните храни на велики персони
 Работохолизмът усилва риска от инсулт
Работохолизмът усилва риска от инсулт
 Песента, която инцидентно се трансформира в химн на феминизма
Песента, която инцидентно се трансформира в химн на феминизма
 Учени: Отпуската е потребна за сърцето ни
Учени: Отпуската е потребна за сърцето ни
 Днес означаваме два празника, именици са...
Днес означаваме два празника, именици са...
 Вековната билка с чудно деяние
Вековната билка с чудно деяние

последните години Перу се трансформира във все по-популярна туристическа дестинация.

Най-главната причина за популяризирането на южноамериканската страна е античният град на инките – Мачу Пикчу, за който експерти алармират, че е заплашен от разрушение заради огромния напор от туристи.

Възможността да затворят Мачу Пикчу за гости към момента е дребна, само че даже и това да се случи в някакъв миг, знайте, че в Перу има още доста неща, които да разгледате.

Нека проверим какво знаем и какво не за колоритната и очарователна южноамериканска страна.

Перу е място, което съчетава в себе си доста разнообразни пейзажи. Ако инцидентно се озовете в пустинята Сечура, може и да ви се стори, че някак сте се телепортирали в Сахара.

В тази пустиня се намира и най-високата пясъчна дюна в света – Серо Бланко, издигаща се на 1180м от основите на възвишението.

Перу е родината на картофите. Там се отглеждат над 3000 типа, а измежду локалните горди перуанци извънредно известна е следната фраза: „ Повече перуанец съм даже от картофа”.

Испанският е формален език в страната, само че не е единственият. Заедно с него равноправни езици са кечуа и аймара, две по-популярни форми на индианските диалекти.

Няма по какъв начин да приказваме за Перу и да не споменем Мачу Пикчу. Освен, че е най-голямата горделивост на локалното население, античният град на инките е и едно от Седемте чудеса на новия свят.

Ако имате шанс в Перу можете да видите най-голямата птица в света – южноамериканския кондор. Размахът на крилете на тази птица е малко над 4 метра, а летейки високо в небето кондорът наподобява повече от възвишен.

Сигурно сте чували за езерото с любопитното име Титикака. То е най-високо разположеното плавателно езеро в света. Титикака се намира на 3812м надморска височина.

Перу е една от най-популярните сърф дестинации. Там вълните са извънредно удобни за практикуването на този спорт, тъй че в случай че сте фенове на рисковите спортове, хващайте самолета за южноамериканската страна.

Отидете ли в Перу безспорно би трябвало да опитате обичайния им коктейл - Pisco Sour. Местните го подготвят с гроздово бренди, лимон, подсладена вода, яйчен белтък, лед и още няколко секрети кисели съставки.

Както към този момент споменахме, в Перу пейзажите са толкоз разнообразни, че обикаляйки една страна, ще се почувствате като че ли сте обиколили половината земно кълбо.

Освен това там съществуват към 90 микро климатични области, което значи, че ще би трябвало да си вземете както пуловери, по този начин и бански за престоя там.

Следващият любопитен факт не е безвреден за вегетарианските ни другари. Един от най-големите деликатеси в Перу е печеното морско свинче. Перуанците го избират тъй като има повече протеин и по-малко мазнини спрямо месото от лама.

Определено една от най-популярните дестинации след Мачу Пикчу е цветната планина (Виникунка), която е извънредно привлекателна за туристите с забавната си визия.

Можете да познаете фамилния статус на дамите от индианския народ кечуа по това какви шапки носят. Омъжените дами нормално носят сламени шапки, а неомъжените девойки – плетени.

В Перу безусловно можете да спите върху скалите. В южноамериканската страна съществуват транспарантни „ стаи”, които висят от скалите и могат да бъдат достигнати единствено с катерене.

Шаманизмът е традиция в Перу от над 3000 години. Много хора от локалното население нямат задоволителни средства за опазване на здравето и постоянно се допитват до препоръките на шаманите. Единствено Индия изпреварва Перу по брой шамани.

Перу се подрежда на 6-то място в света по произвеждане на злато. Южноамериканската страна създава над 162 тона злато на година, чиято стойност е над 7 милиарда $.

Не е наложително да стигнете до Антарктида, с цел да видите пингвини. В Перу също си имат.

В света има към 10 милиона представители на животинския тип алпака. ¾ от тях се намират в Перу.

Листата от кока играят значима роля в перуанската национална медицина. В предишното листата от кока са се употребявали за превъзмогване на отмалялост, апетит, жадност, както и като сполучлив лек в битката с проблемите, настъпващи в резултат на дългия престой на огромна надморска височина.

Инките са взимали астрономията извънредно драговолно, като огромна част от постройките им са били строени по подобен метод, че да съответстват с ситуацията на звездите в избрана част от годината.

Куско в миналото е бил най-важният град в Империята на инките, която се е простирала на север до Кито (днешната столица на Еквадор) и на юг до Сантяго (днешната столица на Чили).

Планинската верига на Андите, която минава през територията на страната, е втората най-висока в света след тази на Хималаите.

Перу е едно извънредно място, което си заслужава да посетим. Ако имате тази опция, грабвайте пончото и не му мислете. Страната на инките, пухкавите животни с дълги вратове и красивите пейзажи ви чака.

По тематиката  Гренландия – място за феновете на риска и приключенията Гренландия – място за феновете на риска и приключенията  На двата бряга в Милано – град на доста небогати и доста богати На двата бряга в Милано – град на доста небогати и доста богати  Исландия – земя на тролове, вулкани и северното зарево Исландия – земя на тролове, вулкани и северното зарево  Азорските острови – перла в сърцето на океана Азорските острови – перла в сърцето на океана

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Проф. доктор Кантарджиев: Градските <strong> кърлежи </strong> са <strong> най-опасни </strong> <br>
Проф. доктор Кантарджиев: Градските кърлежи са най-опасни
 <br> Арестуваха мъж, качил принудително дете в колата си <br>
Арестуваха мъж, качил принудително дете в колата си
 <br> <strong> Гренландия </strong> – място за феновете на <strong> риска и приключенията </strong> <br>
Гренландия – място за феновете на риска и приключенията
 <br> <strong> Чийзкейк с ягоди: </strong> фикция в чаша за <strong> 10 минути </strong> <br>
Чийзкейк с ягоди: фикция в чаша за 10 минути
За дома  CashCredit  <p><strong>Евтино и елементарно:</strong> Да превърнем банята в по-уютно местенце</p> Евтино и елементарно: Как да преобразим банята за минути  <p>Защо би трябвало да започнете да готвите единствено с <strong>дървена лъжица</strong></p> Защо би трябвало да започнете да готвите единствено с дървена лъжица.box-CashCredit { margin: 50px 0; }.box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; }.box-CashCredit.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-CashCredit.box-content { border: 9px solid #316fa0; }  1 Две „ демонски “ положителни пояснения за чукането на дърво  1 18 хубавици, които са над 40, а наподобяват на 25 (СНИМКИ)  1 Лесни стъпки, с цел да влезем във форма за лятото (ВИДЕО)  1 Там дъхът ви ще спре: Най-красивите плажове в света ви чакат (СНИМКИ) --> АКЦЕНТИ  Две „ демонски “ положителни пояснения за чукането на дърво Две „ демонски “ положителни пояснения за чукането на дърво  18 хубавици, които са над 40, а наподобяват на 25 (СНИМКИ) 18 хубавици, които са над 40, а наподобяват на 25 (СНИМКИ)  Лесни стъпки, с цел да влезем във форма за лятото (ВИДЕО) Лесни стъпки, с цел да влезем във форма за лятото (ВИДЕО)  Там дъхът ви ще спре: Най-красивите плажове в света ви чакат (СНИМКИ) Там дъхът ви ще спре: Най-красивите плажове в света ви чакат (СНИМКИ) Последни  <p><strong>Евтино и елементарно:</strong> Да превърнем банята в по-уютно местенце</p> Евтино и елементарно: Да превърнем банята в по-уютно местенце  <p><strong>Перу</strong> &ndash; земя на <strong>лами,</strong> богата история и <strong>индиански племена</strong></p> Перу – земя на лами, богата история и индиански...  <p>&quot;Ханделсблат&quot;: Заводът на &quot;Фолксваген&quot; ще е в Турция, а не в България</p> "Ханделсблат ": Заводът на...  Протестът в Прага в неделя Защо се стигна до най-големия митинг след комунизма в...  Радев в Женева: Няма отбрана на човешките права без мир Радев в Женева: Няма отбрана на човешките права без мир  <p>Кои към нас са <strong>места на липса, места на изобилие&hellip;</strong></p> Кои към нас са места на липса, места на...  Зрителите на „ Мисия кино “ с акцията „ Великият понеделник “ Зрителите на „ Мисия кино “ с акцията „ Великият...  Ръст на заемите за море - по какъв начин и какъв брой да изтеглим Ръст на заемите за море - по какъв начин и какъв брой да изтеглим  Топлоелектрическа централа Комин на Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " 2 се възпламени  <p>Спермални банки сменят мъжете астронавти</p> Спермални банки сменят мъжете астронавти  <p>103-годишната спринтьорка, която търси магията в живота</p> 103-годишната спринтьорка, която търси магията в живота  КПКОНПИ: Няма нарушавания с парцелите на властта КПКОНПИ: Няма нарушавания с парцелите на властта  <p>Супа от костенурка и кисело зеле - <strong>любими&nbsp;храни</strong> на <strong>велики личности</strong></p> Супа от костенурка и кисело зеле - обичани храни на...  <p>Работохолизмът усилва <strong>риска от инсулт</strong></p> Работохолизмът усилва риска от инсулт  След изборите в Истанбул: А в този момент накъде След изборите в Истанбул: А в този момент накъде  Бил Гейтс Гейтс: Допуснах най-голямата неточност на всички времена  <p>Песента, която инцидентно се трансформира в <strong>химн на феминизма</strong></p> Песента, която инцидентно се трансформира в химн на феминизма  Симеонов за шума: Никой политик не обикаля да дърпа кабели Симеонов за шума: Никой политик не обикаля да дърпа...  Две дами починаха след злополука във Варна Две дами починаха след злополука във Варна  <p><span style= Симпатичен, само че надалеч от класиката – „ Мъже в... Всичко от през днешния ден Виц на деня Семейство си купува нова кола. Бащата качва шестгодишния си наследник, с цел да го повози. След завръщането дребният се хвали на майка си: - Беше много… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Вековната билка с чудно деяние  Една именита жена на 70 - Мерил Стрийп!  Лицата на българското минало в фотоси Лицата на българското минало в фотоси  Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години  Внимание! Опасна детска игра по улиците в страната  Азорските острови – перла в сърцето на океана Водещи вести  Разследват най-голямата незаконна група за трафик на мигранти Разследват най-голямата незаконна група за трафик на мигранти
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР