Лятото е към края си и е чудесна възможност да

...
Лятото е към края си и е чудесна възможност да
Коментари Харесай

На разходка в родопския град Неделино: красиви екопътеки, гледки и минерални извори

Лятото е към края си и е чудесна опция да съчетаете почивката си както с море, по този начин и с планина. Мястото, което през днешния ден ви представяме, е Неделино – градът на двугласа, ситуиран в подножието на Родопа планина и покрай гръцките плажове. Родопският град е най-известен със своя „ Неделински двуглас ” – характерно пеене на кварти и секунди, което не съществува на никое място другаде.
Прочетете още
Намира се на един час от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа ” и е прелестна опция за хората да се разходят из прелестните екопътеки, от които се виждат невероятни гледки на планината и града.

Влизайки в Неделино,всеки ще забележи красивите паркове и огромния централен площад, които притеглят вниманието на доста туристи. В него има и няколко минерални извора, чиито градуси доближават до 30. Термалната вода е подходяща  за пиянство и за лекуване.

Градът е прочут и с забележителността „ Турчин мост ”, чиято история е обвързвана с кървавото минало на предците. Мостът е знак за насилственото потурчване на българите в Родопите по времето на турско робство. Разположен е на 2-3 километра северозападно от центъра в града и единствено на към 500 метра от последните къщи. Турчин мост е част от екопътека, която води към пещерата „ Годумова дупка ”.

Избраният маршрут за разходка е туристическа пътека „ Римски път ”. Тръгва се от центъра на града, паркинга пред учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий ”. Оттам се завива надясно в улицата до паркинга. Продължавате напред по пътя и се движите единствено напряко, като може да се ориентирате с това, че вървите зад учебното заведение и футболното игрище.

Екопътеката стартира малко по-късно, като на всички места са сложени табели. Разхождате се единствено напряко в продължение на към 10 минути, а по-късно ще забележите неасфалтиран път от дясно, по който тръгвате. По време на прехода усещане ще ви направи красивата природа, звука на птичките и чувството за успокоение.

Тръгвайки по черния път ще започнете да се изкачвате към по-високо и по този начин ще имате опция да видите и града от надалеч. Ще се натъкнете на красиво спретнати градинки, дървета с ябълки и сливи.

 Навсякъде има и полянки, на които може да си извършите пикник и да се насладите на прелестната панорама. Не е нужна специфична екипировка, а единствено комфортни обувки и спортни облекла.

В непосредственост е и град Златоград, който крие в себе си редица културни и естествени забележителности. Може да разгледате остарелия град и да пиете от известното им въртяно кафе на пясък.





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР