Луксозни автомобили и часовници Rolex са конфискувани в мащабна акция

...
Луксозни автомобили и часовници Rolex са конфискувани в мащабна акция
Коментари Харесай

Европол и ЕП със спецакция в четири държави: Разбита е престъпна група, източвала фонда на ЕС за справяне с COVID-19

Луксозни коли и часовници Rolex са иззети в огромна акция на Европол и националните полицейски сили в цяла Европа. В четвъртък (4 април)  полицията е арестувала повече от 20 обвинени в Италия, Австрия, Румъния и Словакия в границите на огромно следствие на големи измами, свързани с фонда на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, написа европейската редакция на Politico .

По искане на прокурорите на Европейски Съюз 150 чиновници от звената за битка с измамите и финансовата полиция са задържали осем души, а други 14 са сложени под домакински арест след трансгранично следствие на хипотетична незаконна организация, обвинена в машинация на стойност 600 млн. евро (1,18 милиарда лева) от Механизма на Европейски Съюз за възобновяване и резистентност (МВУ) за Италия.

Полицията също по този начин е направила обиски в жилища и предприятия, като е иззела и замразила активи, в това число жилища и вили, криптовалута, часовници Rolex, злато и бижута, както и Lamborghini, Porsche и Audi Q8.

Италия е най-големият бенефициент на фонда на Европейски Съюз за икономическо възобновяване след рецесията, като разполага със 191,5 милиарда евро (379 милиарда лева) под формата на безплатни средства и заеми, които би трябвало да ръководи и изразходва.

Правителството на Джорджа Мелони е подложено на напън да съблюдава периодите за консумиране на средствата от фонда и за привършване на плановете.

Полицията декларира, че хипотетичната машинация е осъществена от незаконно съдружие, включващо експерти с опит в кандидатстването за обществено финансиране, които са помогнали за обезпечаването на парични средства за планове на стойност десетки милиони евро, предопределени за възстановяване на конкурентоспособността и цифровизацията на италианските сдружения.

Финансовата полиция е реконструирала подозрителните транзакции и е открила " изпирането на големи противозаконни облаги, осъществено посредством комплицирана мрежа от фиктивни сдружения, ловко основани в Италия, Австрия, Словакия и Румъния.

Групата е употребила " модернизиран уред за пране на пари... благодарение на съвременни технологии като облачни сървъри, ситуирани в страни, които не сътрудничат, криптоактиви и изкуствен интелект за правене на подправени документи ".

През последното десетилетие незаконните синдикати стават все по-умели в източването на средства, разпределяни от Европейски Съюз за развиване и възобновяване. Престъпните организации са се отказали от обичайните източници на приходи като рекет и грабежи в интерес на прибирането на дотациите от Европейски Съюз, които обезпечават по-доходоносен и благонадежден източник на доходи.

Операциите в четвъртък се организират в цяла Европа с присъединяване на полицейските сили в Словакия, Румъния и Австрия, както и на Европейската прокуратура (ЕП).

Броят на следствията на измами, свързани с фонда за възобновяване на средства на Европейски Съюз, внезапно се е нараснал през 2023 година, написа в годишния отчет на Екологичен потенциал, която дава отговор за следствието и наказателното гонене на закононарушения против финансовите ползи на блока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР