Ловци на питони се стичат във Флорида, за да ловят змии, достатъчно големи, за да ядат алигатори

...
2023 Florida Python Challenge стартира на 4 август и се очаква
Коментари Харесай

2023 Florida Python Challenge стартира на 4 август и се очаква стотици участници да се стекат в Евърглейдс, за да ловуват инвазивните видове.

Какво представлява Florida Python Challenge?

Състезанието, при което ловци работят за улавяне на големи бирмански питони в опит да ограничат популацията им в Южна Флорида, ще продължи до 13 август. Ловецът, който улови най-много питони ще получат награда от $10 000, докато вторият получава $7 500.

CBS Miami съобщава, че тазгодишният награден фонд възлиза на повече от $30 000.

28 бирмански питона през 2022 г. Най-дългият уловен питон в миналогодишното предизвикателство беше дълъг 11 фута, уловен от Дъстин Крум, който спечели награда от $1500.

Регистрацията за събитието е отворена до последния ден, така че общият брой на участниците тази година все още не е известен решен, но се очаква да бъде наравно с минали години, каза Томпсън. Най-малко един участник е дошъл от Белгия тази година, каза тя.

Възрастните питони в района обикновено са между 6 и 9 фута, казват представители на дивата природа, но някои са значително по-големи.

22-годишният Джейк Валери постави рекорд за най-голям бирмански питон, уловен във Флорида по-рано това лято. Той хвана 19-футовата и 125-килограмова змия в националния резерват Big Cypress на 10 юли и се бори с нея, докато тя се опитваше да го ухапе.

Питоните имат малко хищници, с изключение на хората, според служителите на Флорида за дивата природа.

Томпсън нарече видовете „диетични генералисти“, което означава, че те се хранят с животни, които са местни за района, включително някои застрашени или застрашени видове. Те често ядат плъхове, но могат да представляват опасност за хората и техните домашни любимци. И дори е известно, че ядат алигатори.

Миналата година ловецът на питони Марсия Карлсън Пак улови 15-футов питон с 5-футов алигатор вътре в него, каза тя пред BBC News. Пак е член на изцяло женската ловна група Everglades Avenger Team и тя лови змии през цялата година, но не участва в състезанието.

Комисията за опазване на рибата и дивата природа във Флорида изисква от ловците да използват хуманни методи на убиване, което означава, че питонът трябва да загуби съзнание веднага по време на убиването. Хората, които искат да участват в предизвикателството, трябва да преминат онлайн курс за обучение, за да научат как да идентифицират и хуманно да убиват бирмански питони.

Валери, който участва в тазгодишното състезание със своя братовчед, каза пред BBC News, че носи и лента, за да може да затвори устата на питон преди убийството.

Питоните не са отровни, но са хващат плячка с устата си и след това свиват тялото си около плячката, за да я задушат до смърт, според зоологическата градина в Сан Диего.

Валери каза, че носи и спрей за насекоми, блатове, в случай че трябва да влезе водата и пръчка за избиване на отровни змии от пътя. Неговият екип, Glade Boys, планира да ловува всяка вечер от 10-дневното състезание.

Откъде идва инвазивният вид?

Предизвикателството е разработено през 2013 г., но бирманските питони са забелязани в района от 80-те години на миналия век, след като за първи път са били донесени от екзотичен домашен любимец ентусиасти и изложители на екзотични животни.

След урагана Андрю през 1992 г. гигантските змии започнаха да сеят хаос в Евърглейдс. Ураганът нанесе щети на съоръженията за дивата природа в района, позволявайки на бирманските питони да избягат от център за размножаване в местната среда.

Видът е инвазивен, което означава, че не се срещат естествено в тази екосистема и може да има отрицателно въздействие върху околната среда и видовете около тях.

Освен плячката на дивата природа, видът е донесъл и неместен паразит в района, който може да бъде предаден на други видове змии и може да причини заболявания, каза Томпсън.

„Поради тези заплахи всеки питон, премахнат от околната среда, помага за защитата на местната дива природа и местообитания“, каза Томпсън.

С нарастването на популацията на питони правителството на Флорида започна да наема ловци на питони, за да се опита да ограничи популацията. Florida Python Challenge е ежегодно събитие, предназначено да повиши осведомеността за усилията и да насърчи хората да се включат.

Колко бирмански питони има във Флорида?

Смята се, че във Флорида има десетки хиляди питони, според проучване на Геоложката служба на САЩ, публикувано по-рано тази година. Питоните са най-концентрирани в Евърглейдс, където са унищожили някои местни популации от диви животни.

Към 2012 г. популацията на миещи мечки е намаляла с 99,3 % от 1997 г. насам. Популацията на опосумите е намаляла с 98,9 %, а на рисовите котки с 87,5 %. Други животни като блатни зайци, зайци с памучна опашка и лисици „ефективно са изчезнали“, според Геоложката служба на САЩ.

Змията може да снася от 50 до 100 яйца наведнъж, което е довело до разширяване на видове в района през последните 20 години. От 2000 г. повече от 18 000 бирмански питона са били отстранени във Флорида, според Комисията за опазване на рибата и дивата природа на Флорида

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР