Лодката и без друго се клати и Ще говоря, но

...
Лодката и без друго се клати и Ще говоря, но
Коментари Харесай

Лодката се клати: Ще свършат ли Пригожин и Шойгу голямата услуга на ВСУ - Анализи и Коментари

" Лодката и без друго се клати " и " Ще приказвам, само че не му е в този момент времето ". Тези реплики на Евгений Пригожин, набиращия известност притежател на така наречен ЧВК " Вагнер ", през днешния ден напълно очевидно извадиха на показ това, за което мнозина говореха, само че нямаше потвърждени - в средите на съветското военно ръководство бушуват тежки несъгласия, които могат да се окажат значително въздействие върху хода на войната в Украйна.

И американският Инстут за проучване на войната, и английското разузнаване в анализите си отбелязваха, че предприемачът, фамозен като Готвача на Путин, презира военното управление в Москва и към този момент претендира за политическа власт. Прогнозираха даже, че след година-две Пригожин ще натрупа задоволително известност, с цел да започва собствен политически план. Процесите, които текат сега обаче по-скоро демонстрират, че основателят на Вагнер не разполага с толкоз доста време, с цел да играе своята игра. Абсурдното в тази ситуация е, че катализаторът на вълнението, клатещо лодката се оказа триумфът на съветските сили в Соледар (дори и градът да не е овладян напълно от съветските нашественици, напредъкът им там е неоспорим факт).

Преди три дни Пригожин разгласи, че градчето с големите солни находища е превзето от армията му без присъединяване на каквито и да е други елементи на съветската войска, само че от Москва получи по-скоро снизходително потупване по рамото. От Министерството на защитата на Шойгу незабавно прецизираха, че градът не е напълно превзет, че боевете не престават и че в действителност вагнеровците не са работили напълно самички, а са имали зад тила поддръжката на съветската авиация.

Днес същия сюжет се разигра в противоположен ред откакто съветските управляващи оповестиха, че Бахмут е обграден, а от Вагнер се изсмяха, обяснявайки че няма такова нещо.

Кой ще победи - Пригожин или Шойгу?

Словесният огън не наподобява по никакъв начин другарски. Днес Телеграм каналът " Генерал СВР ", зад който не е напълно ясно дали стои съветското или украинското военно разузнаване, разгласява доста забавна информация по тематиката. Мистериозният върховен боен изяснява в детайлности по какъв начин през вчерашния ден Путин е имал среща с военното управление в Москва, на която по адрес на Пригожин се изляла лавина от обиди - че " завладяването " на Соледар може да отнеме не дни, а даже и седмици, че вагнеровците трошат големи сили и средства за съмнителни резултати, някой даже нарекъл предприемача " пиздун " (всеки може да ревизира смисъла на думата). По-любопитното изказване на " Генерал СВР " е, че след въпросната среща Путин е разговарял с ръководителя на Съвета за сигурност Николай Патрушев, който му споделил, че през последните четири седмици частната войска на Пригожин е изгубила на фронта към една трета от бойците си и че с такива темпове след месец или месец и половина от вагнеровците няма да има и помен. Според анонимния Телеграм канал това доста зарадвало Путин.

Разбира се изявленията на " Генерал СВР " е добре да бъдат поставяни под подозрение и не трябва да бъдат одобрявани за чиста монета. Това е напълно ясно, само че в сходен дух се изрече и съветският краен националист Игор Гиркин-Стрелков, който бе индивидът, почнал спора в Донбас през 2014 година

" Налице е изострен спор сред " формалното Министерство на защитата " и " неофициалната войска ". Или по-скоро сред техните ръководители. Конфликт, който по време на война е изцяло недопустим ", съобщи Стрелков, който бе първият министър на защитата на така наречен ДНР.

Според Стрелков това изостряне е провокирано от опасността, която съставлява за " Вагнер " новият пълководец на военната интервенция в Украйна " правилният Шойгушник " ген. Герасимов.

В кратковременен проект, коства ми се, че Шойгу (с ръцете на Герасимов) ще " прокара " процедура за реализиране на цялостно послушание на ЧВК на Министерството на защитата - разпускане на отрядите " Вагнер " и прекачване на персоналния състав и въоръжението им в лични структури (например от дълго време съществуващата ЧВК " Патриот ", която е на послушание на Шойгу). Ще бъдат оотстранени всички тези, които Шойгу и Герасимов персонално считат за " враждебни " по отношение на тях и рискови съперници, безапелационен е Стрелков.

Нерешителният Путин

Той застъпва и тезата, че в този момент на съветския президент Владимир Путин ще се наложи да работи като съдия.

" Ако обстановката не се промени и Вагнер резервира властта си - значи намесата е осъществена. Ако не... Пригожин ще се окаже изхвърлен освен от военното, само че и от политическото поле (защото без персоналния си отряд той е никой и няма по какъв начин да го назовем по какъвто и да било начин) ", споделя съветският терорист, който бе задочно наказан за свалянето на малайзийския Боинг 777 през 2017 година

Според Стрелков предлага и решение - да удари Пригожин, да удари Шойгу или да вдеме нещата в свои ръце, което било малко евентуално, защото съветския президент към този момент 11 месеца изцяло бягал от отговорност.

" Ако се абстрахираме от политическите интриги на кремълските рептили, най-нормалният излаз от тази обстановка (логичен от всички страни) би бил персонално Путин да поеме командването и контрола. Тогава двете страни в спора ще останат " равнопоставени " с него като висш главнокомандващ ", споделя той.

Русия - първата страна с приватизирана войска

Целият този цирк е типично съветска работа, само че Украйна и страните от демократичния свят несъмнено би трябвало да са удовлетворени от малоумието на съветското военно ръководство. Според законодателството на Руската федерация наемничеството и частните военни компании са неразрешени от закона, все пак през последните десетина години с благословията на Кремъл бяха основани най-малко 10 " частни армии ". По-известните са ЧВК Вагнер, Патриот, Щит, РСБ Груп, Редут-антитерор, ЕНОТ и други. Всички те бяха извънредно комфортни на Москва когато трябваше да употребява " зелени човечета " в разнообразни краища на света където публично съветската войска я няма - Сирия, Централната африканска република, Йемен, Либия и най-много в Украйна към този момент 8 години. Тези военни организации получаваха обилно финансиране, а и си развиха мощен бизнес с търговия с дрога, злато и диаманти. Станаха мощни, а постоянната съветската войска се оказа по-слаба, в сравнение с целия свят предполагаше. Котенцата към този момент са лъвове и си желаят лъвския къс, което предвещава доста съществено вътрешнополитическо разтърсване във РФ.

Към изброените частни военни обединения е добре да прибавим и тик-ток бойците на Ахмат на дон-дон Рамзан Кадиров, които като се изключи че са доста, само че и са му и на персонално послушание. При възможни разтърсвания те също ще се включат в играта.

Всъщност накъде ще задуха вятърът ще забележим и чуем напълно скоро. От устата на Скабеева, Симонян и Соловьов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР