Непримиримият шиитски духовник разобличава корупцията в Ирак и Ливан и се опитва да го накара да млъкне

...
Ливански шиитски духовник, който разгневи политици и религиозни лидери в
Коментари Харесай

Ливански шиитски духовник, който разгневи политици и религиозни лидери в Ливан и Ирак, казва, че групи, включително Ливанската въоръжена Хизбула се опитва да заглуши гласовете на несъгласието в рамките на сектата – включително неговия собствен

ByBASSEM MROUE и QASSIM ABDUL-ZAHRA Associated Press, 18 август 2023 г., 13:08 ч. Ирак каза в петък, че групи, включително ливанската военизирана Хизбула, се опитват да заглушат гласове на несъгласие в рамките на сектата — включително неговия собствен.

Shiekh Yasser Auda си изгради репутация в социалните медии през последните години с критиките си към корупцията в Ирак и Ливан. Той също така се обяви против използването на насилие срещу противници на подкрепяни от Иран групировки в двете засегнати от кризата страни. Той се зарече в интервю за Асошиейтед прес в петък, че няма да се преклони, дори ако това му струва живота. Ислямският шиитски съвет на Ливан, върховният шиитски религиозен орган в страната, излезе с изявление, в което поименува 15 духовници, за които каза, че не са квалифицирани да предоставят религиозни напътствия. Ауда беше на върха на списъка и почти беше лишен от религиозния си статус.

Но по-късно съветът излезе с изявление, в което се казва, че позицията на Генералната дирекция за религиозна защита не отразява неговата гледна точка.

„Не признавам Висшия ислямски шиитски съвет на Ливан“, каза Ауда във всекидневната на скромния си апартамент в предимно шиитското южно предградие на Бейрут Mreijeh. Ауда каза, че отхвърля „корупцията от политици, които са защитени от религиозни власти“, очевидно имайки предвид съвета.

Той обвини разделенията в рамките на съвета по отношение на изявлението, че е неквалифициран да предоставя религиозни насоки на конкуренцията сред духовниците, които се надяват да оглавят съвета един ден.

Един от най-острите коментари на Ауда, станали вирусни в социалните медии, който разгневи както ливански, така и иракски политици, дойде в реч в края на миналия месец. „Който защитава, дори и с една дума, който и да е законодател, министър от кабинета или лидер в Ливан или Ирак, е лъжец, корумпиран и партньор с тях“, каза той.

Той също така разкритикува някои от религиозните водачи в Хауза, религиозната семинария на свещения за иракските шиити град Наджаф, разгневявайки някои влиятелни фигури в града, който е дом на едно от най-свещените светилища на шиитския ислям .

Иракски служител в Багдад каза пред АП, че някои от религиозните лидери в Наджаф са поискали на Ауда да бъде попречено да прави публични изявления. Друг служител каза, че някои високопоставени членове на подкрепяни от Иран групи и някои политици са изпратили оплаквания до Бейрут чрез представителя на Хизбула в Ирак, шейх Мохамед Каутарани, с искане Ауда да бъде отстранена.

И двамата иракски служители говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят по религиозни въпроси. Хизбула отрича всякаква намеса в случая на Ауда, заявявайки, че Висшият ислямски шиитски съвет на Ливан е отговорен.

Ауда каза, че има огромен натиск върху него в Ливан от Хизбула и Шиитска група Амал на влиятелния председател на парламента Набих Бери. Той нарече двете групи „шиитското дуо“, за които каза, че „строго забраняват всякаква критика“.

Ауда подкрепи антикорупционните протести, които избухнаха в Ирак и Ливан през 2019 г., които бяха потушени предимно от подкрепяните от Иран шиитски групи в Ирак и Амал и Хизбула в Ливан.

„Шиитското дуо не ме харесва, защото ги обвинявам в лошо управление, провал и за участие в корупцията в страната, като подписват всички закони, които губят обществеността пари“, каза той, имайки предвид десетилетията на корупция и лошо управление, които хвърлиха Ливан в най-тежката му икономическа криза в съвременната му история.

Ауда описа последните атаки срещу него, включително изявлението на Главната дирекция за религиозна защита, като „морално убийство, убийство, в което липсва куршум.“

Попитан дали се страхува за живота си, Ауда каза, че не уплашен да умра.

„Готов съм да платя цената, но не наранявайте семейството ми. Не искам повече от това,” каза той. от Багдад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР