Литва официално подкрепи нидерландския премиер Марк Рюте за поста генерален

...
Литва официално подкрепи нидерландския премиер Марк Рюте за поста генерален
Коментари Харесай

Литва подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Литва публично поддържа нидерландския министър председател Марк Рюте за поста общоприет секретар на НАТО, заяви президентът на Литва Гитанас Науседа след среща с Рюте във Вилнюс.

По време на конференция Науседа похвали нидерландския министър-председател за това, че е измежду политиците, които рано са разпознали съветската опасност и доста са трансформирали позицията си по отношение на Русия. Той посочи особената сензитивност и схващане на Рюте за заканите за източния фланг на НАТО, заяви TVP World.

Литовският президент изрази вяра, че Рюте ще упорства и ще притиска другите страни от НАТО да доближат прага от 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита допустимо най-скоро, като добави, че " при сегашните условия този предел е прекомерно невисок, най-малък и непълен ".

Науседа акцентира, че е значимо да има човек, който схваща дълготрайния и многостранен темперамент на съветските закани, освен във военно отношение, само че и във връзка с дезинформацията, киберсигурността и оркестрираната миграция.

" Трябва да посрещнем тези закани по изчерпателен метод ", съобщи литовският държавен глава.

" За Нидерландия успеха над Русия и успеха над Украйна са приоритет. Смятаме, че източният фланг на НАТО би трябвало да бъде предпазен, и способстваме за доста начинания за тази цел ", сподели Рюте в литовската столица.

Той акцентира единството на НАТО и Европейски Съюз против всевъзможни опити на Путин да наруши границите им и посочи нуждата двата съюза да работят интензивно за подсилване на военната си резистентност пред лицето на съветските военни закани.

Външният министър на Естония Маргус Цахкна също изрази поддръжка за кандидатурата на Рюте. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР