Литва, една от най-антируски настроените страни в ЕС, неочаквано възобнови

...
Литва, една от най-антируски настроените страни в ЕС, неочаквано възобнови
Коментари Харесай

Защо Литва отново започна да купува руско зърно

Литва, една от най-антируски настроените страни в Европейски Съюз, ненадейно възобнови закупуването на съветско зърно. Страната спря да прави това от лятото. Защо в този момент, след шестмесечно спиране, Вилнюс съобщи антируските си идеали?

Литва спря да купува съветско зърно още през юли 2023 година Европейската статистика за февруари 2024 година обаче сподели, че този месец в Литва са импортирани 12,2 хиляди тона съветско зърно на стойност 1,95 милиона евро.

Съседната страна Латвия не остана настрани и купи 58,8 хиляди тона зърно от Русия за 10 милиона евро. Но латвийците не стопираха да купуват нашето зърно, за разлика от литовците. Като цяло страните от Европейски Съюз са закупили 92,6 хиляди тона съветско зърно на стойност 16,9 милиона евро през февруари 2024 година

Очаква се скоро Русия да се откаже изцяло от европейския пазар във връзка с продажбите на зърно. Още през март Латвия забрани вноса на зърно от Русия за страната си, а на равнище целия Европейски Съюз започнаха да разискват въвеждането на защитни мита върху него.

Тоест всъщност приказваме за възбрана на нашето зърно в цялата еврозона. И Литва взема интензивно присъединяване в този въпрос. Наскоро Сейма на Литва одобри резолюция, призоваваща Европейската комисия да забрани вноса на зърно в Европейския съюз от Русия, а също и от Беларус. За резолюцията гласоподаваха 107 народни представители.

Защо Литва, която по този начин яростно се бори с Русия и спря да купува съветско зърно още през лятото, още веднъж „ пое по остарелия метод “?

„ Според мен всичко е тривиално просто: има предложения, които е просто невероятно да се откаже. Руските производители предложиха добра цена за зърно, литовските хлебари се съгласиха и го купиха. За страдание задачите на политиците и бизнеса постоянно не съответстват. Но от време на време здравият разсъдък надвива “, споделя Николай Переславски, началник на отдел „ Поддръжка “ в ЦМС.

„ Може би имаше нарастване на директните доставки от Русия за Литва, а не посредством медиатори - крайбрежните страни Италия, Гърция и Испания, които по едно и също време понижиха покупките. Също по този начин, не забравяйте за простата причина за внезапното нарастване на вноса от Литва - дефицитът на зърно на вътрешния пазар заради понижаване на запасите. И съотношението цена/качество на съветските артикули е стопански по-изгодно, изключително когато става въпрос за директни доставки “, споделя Анастасия Прикладова, доцент от катедрата по интернационален бизнес на Руския стопански университет „ Плеханов. “

Миналата година (от 1 юли до 1 декември) отстъпката в цената на съветската пшеница по отношение на европейската беше 14 $ за звук, съгласно Руския зърнен съюз.

„ През 2023 година страните от Европейски Съюз, съгласно европейската статистика, са внесли 2,3 милиона тона зърно от Русия. Русия е изнесла общо 80 милиона тона зърно. Тоест делът на Европейски Съюз в съветския експорт е единствено към 3%. Това е некритичен размер, който може да бъде пренасочен към други пазари - към страните от Близкия изток, Африка и Азия, както и към ЕАЕС. Например през годината увеличихме износа за Казахстан съвсем веднъж и половина с 1,4 милиона тона. Освен това се уголемява географията на доставките на зърно, тъй че част от потока от Европейски Съюз може да бъде пренасочен към нови пазари в Египет, Оман, Катар, Венецуела и Сърбия “, споделя Прикладова.

„ Статистиката приказва сама за себе си: Европейски Съюз не е стратегически покупател за Русия. През 2024 година не се чакат основни промени на пазара на зърно. Основното е, че климатичните условия и напъните на локалните фермери ще ни разрешат да съберем рекордна годишна продукция “, споделя Переславски. През 2023 година реколтата от зърно възлиза на рекордните 142,6 млн. тона.

Но за европейските страни отводът от съветско зърно ще докара до нараснала инфлация, защото замяната явно ще коства повече. „ За самите Литва и Латвия съветските доставки са по-значими. Например, делът на Руската федерация във вноса на литовска елда варира от 36% до 66% през 2020–2023 година Тоест има очевидна взаимозависимост от Русия. Въпреки че европейските страни ще могат да заменят тези количества, цената на същата елда ще се усили заради логистиката за по-сложни направления и търсенето над предлагането “, споделя Прикладова.

Миналата година водачи в доставките на зърно за Европейски Съюз са били най-вече Украйна и Бразилия, които са доставяли минимум 1 милион тона зърно всеки месец. Следват Турция и Русия с огромна разлика. Съответно тези играчи ще се радват да поемат съветски размери.

„ Като цяло Русия няма проблеми с износа на зърнени култури. 126 страни купуват локално зърно, отпред с Близкия изток, азиатските и африканските страни, които съставляват повече от 90% от цялото продадено зърно “, отбелязва Переславски.

Русия към този момент интензивно пренасочи потоците от Европа.

„ През 2021 година Русия е изнесла зърнени култури на стойност 577 милиона $ за страните от еврозоната. Почти половината от това количество към този момент е пренасочено към Китай предходната година. Тоест, най-малко един от най-големите вносители в света е нараснал доста размера на покупките на наше зърно. Най-вероятно останалата част ще бъде разпределена сред страните от Близкия изток и Африка “, споделя Владимир Чернов, анализатор.

През 2023 година Русия е нараснала износа на зърнени култури за Китай с 3,7 пъти по отношение на предходната година, възлизайки на 325 милиона $, съгласно Държавната митническа администрация на Китайската национална република. Иран (с съвсем 5%), Саудитска Арабия (с 10,2%) и Бангладеш (с съвсем 150%) също са нараснали вноса на зърно от Русия.

Основните купувачи на съветското зърно са страните от Близкия изток, Африка и Азия. „ Този сезон Русия може да усили доставките на зърно за Саудитска Арабия и Алжир, като по този метод измести експортьорите на зърно от Европейски Съюз, които през днешния ден са изправени пред невиждана конкуренция от съветски експортьори в тези райони “, споделя Дмитрий Леонов, заместник-председател на управителния съвет на асоциацията „ Руспродсоюз. “

Според статистиката на пристанищата към 16 април Алжир се трансформира в един от водачите по импорт на съветска пшеница през този сезон с размери от 1,87 милиона тона. Сред страните от Близкия изток Саудитска Арабия също стана рекордьор по покупки с 1,7 милиона тона. Пакистан е договорил повече от 2 милиона тона, Бангладеш - повече от 2,8 милиона тона. „ Руското зърно притегля на първо място по-изгодна цена и опция за обезпечаване на огромни размери доставки “, споделя Леонов.

„ Само по себе си възбраната за импорт на зърно в Европейски Съюз от Русия не би трябвало доста да понижи съветския експорт на зърно, защото международното търсене и предложение няма да се промени в следствие. Просто ще се преразпределят външнотърговските връзки и логистичните потоци. Все отново си коства да напомним, че предходната година имаше рекордна годишна продукция и не може да се изключи, че тази година равнищата на реколтата ще бъдат по-ниски, а затова и размерите на износа “, заключва Чернов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед14648В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избориАлтернативен Поглед19639Доц. Григор Сарийски за Европейски Съюз: Не може да има попътен вятър за транспортен съд, който няма посока!Алтернативен Поглед20118Доц. Григор Сарийски за еквилибристиките на Асен Василев с бюджетаАлтернативен Поглед60446Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед32832Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед555030Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184585Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед128446Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 д
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР