Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора

...
Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора
Коментари Харесай

Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ, според ексшефа на Сметната палата

Липсват кредитни досиета за банкрута на КТБ. Те съдържат контракта на банката с кредитополучателя, размера на заема, обезпечението, датата, на която е подписан договора и изискванията, при които ще се връщат парите. Това съобщи някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на предаването " Твоят ден ” по NOVA NEWS във връзка забавените одити, които стоят " на трупчета ”.

Той съобщи, че Фондът за гарантиране на влоговете не е работил доста съответно при оповестяването на неплатежоспособност на КТБ. " Няма информация какви пари е предоставила КТБ, с цел да може те да се изискат. Липсва информация за скъпи книги и други активи ”, изясни Цветков.

" Фондът не е упражнявал задоволително ефикасен надзор върху практикуване пълномощията на синдиците по осребряване имуществото на КТБ и попълване несъстоятелността на банката ”, сподели Цветан Цветков.

В същото време е забавено приемането на Одитния отчет за Фонда за гарантиране на влоговете. " Отговорът за това закъснение би трябвало да дадат управлявалите Сметната палата в интервала февруари-юли 2023 година Ако аз не бях освободен като ръководител на Сметната палата, този отчет щеше да бъде признат през март, а той бе признат на 28 юли. В този период от време бе назначен за втори 4-годишен мандат ръководителят на Фонда и Димитър Радев бе избран отново за шеф на Българска народна банка. Радев пък номинира зам.-председателя на УС на Фонда ”, изясни Цветков, който ръководеше Одитния орган от март 2015 година до 20 януари 2023 година

Цветков изясни, че забавянето на някои одити е единствено от една от дирекциите на Сметната палата. Отговорността за своевременното осъществяване на инспекциите пък носят зам.-председателите на институцията.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР