Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора

...
Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ. Те съдържат договора
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Липсват кредитни досиета за фалита на КТБ

Липсват кредитни досиета за банкрута на КТБ. Те съдържат контракта на банката с кредитополучателя, размера на заема, обезпечението, датата, на която е подписан договора и изискванията, при които ще се връщат парите. Това съобщи някогашният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на Нова нюз във връзка забавените одити, които стоят „ на трупчета ”.

По думите му Фондът за гарантиране на влоговете не е работил доста съответно при оповестяването на неплатежоспособност на КТБ.

„ Няма информация какви пари е предоставила КТБ, с цел да може те да се изискат. Липсва информация за скъпи книги и други активи ”, изясни Цветков.

„ Фондът не е упражнявал задоволително ефикасен надзор върху практикуване пълномощията на синдиците по осребряване имуществото на КТБ и попълване несъстоятелността на банката ”, сподели Цветан Цветков.

В същото време е забавено приемането на Одитния отчет за Фонда за гарантиране на влоговете.

„ Отговорът за това закъснение би трябвало да дадат управлявалите Сметната палата в интервала февруари-юли 2023 година Ако аз не бях освободен като ръководител на Сметната палата, този отчет щеше да бъде признат през март, а той бе признат на 28 юли. В този период от време бе назначен за втори 4-годишен мандат ръководителят на Фонда и Димитър Радев бе избран отново за шеф на Българска народна банка. Радев пък номинира зам.-председателя на УС на Фонда ”, изясни Цветков, който ръководеше Одитния орган от март 2015 година до 20 януари 2023 година

Цветков изясни, че забавянето на някои одити е единствено от една от дирекциите на Сметната палата. Отговорността за своевременното осъществяване на инспекциите пък носят зам.-председателите на институцията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР