Липсва управленски и административен капацитет в здравното министерство, коментира проф.

...
Липсва управленски и административен капацитет в здравното министерство, коментира проф.
Коментари Харесай

Тревожно: Забавяне в преосвидетелстването от ТЕЛК и НЕЛК

Липсва управнически и административен потенциал в здравното министерство, разяснява проф. Ангелов от ГЕРБ

През 2023 година 61,7% от обжалваните пред НЕЛК експертни решения са върнати на ТЕЛК за ново освидетелстване. Тези тревожни данни са били дадени в отговор от отговор на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков до депутата Илиана Жекова (ГЕРБ). Оказва се, че вместо ТЕЛК да работи по-бързо поради промяната решенията се бавят още повече.  

„ Очевидно е, че липсва управнически и административен потенциал в Министерство на здравеопазването за справяне с организацията и контрола на здравната експертиза на трайно понижената продуктивност “, написа в профила си във Фейсук ръководителят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов.

Той декларира, че ще се търси пояснение от министър Хинков и шефа на НЕЛК за подхванатите дейности по реализиране на дейностите по образуване, управление и надзор на здравната експертиза. Обяснение ще бъде изтънчено и от комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание.

„ Абсурдно е да има закъснение на преосвидетелстването от ТЕЛК и НЕЛК, както и закъснение на изплащането на помощите и пенсиите “, написа в умозаключение Ангелов. 

Към януари 2024 година в страната действат 75 ТЕЛК.

Промени в периодите на изговаряне на ТЕЛК бяха признати от държавното управление на 7 февруари.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР