Липсата на прием на вода е един от най-големите фактори

...
Липсата на прием на вода е един от най-големите фактори
Коментари Харесай

Знаци, че ви трябва котешки фонтан

Липсата на банкет на вода е един от най-големите фактори за най-честите аргументи за гибелта на възрастни котки, както и за болести на бъбреците и пикочните пътища. Съвременната суха храна съдържа толкоз малко вода, че котките се дехидратират и постоянно се разболяват съществено, в случай че не пият задоволително течности.

Ако вашето коте подценява купи с вода, то котешки шадраван може да спомогне за поощряване на здравословна хидратация.

Многобройни проучвания потвърждават, че доста котки стават депресирани и бавни заради липса на вода. Най-често без знанието на притежателите.

Гледката и звукът на пенлива, бълбукаща вода би трябвало да притегли вниманието на котките и да ги стимулира да пият.

Когато ви няма в къщи за повече от 4-5 дни, нормално ще би трябвало да помолите другари или съседи да нахранят котката, до момента в който пътувате. Ако се тревожите за храната, може да напълните няколко купички със суха храна. Ако ви тормози водата, то котешкият шадраван е решението за вас. Пълни се с 3, 4 литра вода и вашата котка ще може елементарно да се оправя без вас от 3 до 7 дни. (Самият шадраван с вода за котки не би трябвало да се цялостни още веднъж преди 10 дни, само че – първо пробвайте концепцията за 3-4 дни).

Ако сте решили да вземете котешки шадраван, би трябвало да се вземе поради какъв брой звук издават фонтаните? Също по този начин какъв брой разчистване и поддръжка изискват те?

Д-р Браус Корнрайх (директор на Cornell Feline Health Centre ) споделя, че междинна котка от 10 кг се нуждае от към една чаша вода дневно (110 грама за всеки пет кг телесно тегло). „ Ако давате на котката си мокра храна, огромна част от тази вода може да бъде обезпечена от храната “, споделя той, като отбелязва, че множеството мокри храни са към 80 % вода.

Но, в случай че вашата котка яде най-вече суха храна, тя ще разчита на вас да й осигурите водата, от която се нуждае. Тази вода може да е от купа, от крана в банята или от котешки шадраван.

С какво тъкмо прави котешкия шадраван по-добър

Теоретично водният шадраван би трябвало да бъде по-интересен за котешките сетива от купа с вода. В някои фонтани водата извира от висок кран. В други водата се издига през барботер и по-късно каскадно се спуска по ската в „ езерце “, в основата на фонтана. Движението на течащата вода и шумът на фонтана би трябвало да привлекат вниманието на котката и да я насърчат да пие.

Някои допускат, че това приказва за инстинктивно желание към течаща вода, която би била по-безопасна за дивите предшественици на котката, в сравнение с застоялите басейни, които могат да съдържат рискови бактерии.

Съществува и фактът, че филтърът защищава водата от парчета, което улеснява капризните котки, които заобикалят купата с вода, в която има четина или растителна материя на други домашни любимци, в случай че имате такива.

От позиция на семейството фонтанът може да е по-удобен от купа с вода. Нуждае се от разчистване по-рядко от купа за вода, с помощта на сменяемите въглени филтри, които отстраняват котешки косми, части храна и частици нечистотия и боклуци от питейната вода.

Недостатъци на фонтаните за котки

Помислете за привличащо котките бълбукане: при някои фонтани пръскащата се вода може да бъде много шумна, заради непрестанно работещата водна помпа. Това не е проблем, в случай че вашият шадраван е в мазето да вземем за пример, само че в случай че е покрай спалнята ви, може да стане доста досадно. Трябва да се вземе поради и поддръжката. Докато фонтанът се нуждае от разчистване по-рядко от купата с нефилтрирана вода, то той се нуждае от постоянно и изцяло разчистване, с цел да се предотврати образуването на биофилми върху повърхностите, като процесът може да бъде по-интензивен от по-меките почиствания, изисквани от общоприета купа.

И най-после, фонтаните с котешка вода са настояща инвестиция. Филтърът би трябвало да се почиства всяка седмица и да се сменя един път или два пъти месечно. Резервните филтри не са скъпи, само че закупуването на повече от дузина годишно ще усили общата цена на вашия шадраван.

Различните типове котешки шадраван

Има фонтани с спокоен и невисок профил; те нормално имат нежна помпа и рампа, която разрешава на водата да се плъзга съвсем тихо в басейна. Този тип фонтани, разрешават на котките да пият от бълбукащия поток или от басейна с прясна вода.

Има и котешки фонтани, които имитират привлекателността на крана за баня, като оферират бликам вода, която пада в леген.

След това има фонтани, предопределени за няколко котки или фамилии с огромни домашни любимци. Те имат огромен потенциал и са предопределени да понижат скупчването на купа за вода.

Добри ли са фонтаните за котки - какво споделят специалистите?

Краткият отговор е, че е мъчно да се заключи - доктор. Корнрайх отбелязва, че няма доста проучвания за успеваемостта на котешките фонтани. Едно доста малко изследване, което той прочете, откри, че котките ще пият толкоз вода от купа, колкото и от шадраван.

Що се отнася до това дали те са добра инвестиция, това зависи от потребностите на вашето домакинство. Домакинствата с няколко домашни любимци може да виждат понижаване на нужното количество работа, както и стопаните на домашни любимци с котки, които се тормозят за парчета – и в двата случая се оказва, че се цялостни купата по-рядко.

За да опростите нещата, доктор Корнрайх предлага да изберете шадраван, който е елементарен за разчистване. Той избира модели, направени от непорести материали като керамика, стъкло и неръждаема стомана. Той също по този начин предлага да вземете подобен, който ви разрешава да регулирате скоростта на водния поток - някои котки избират по-тиха, по-мека бликам вода.

А за тези хора, на които котките си въртят носовете на нов шадраван, той има съвет. „ Добавянето на капка сок от риба звук или пилешки бульон с ниско наличие на натрий към водата може да ги накара да стартират да пият вода “, споделя той.

Вашата котка има ли потребност от шадраван

Водните фонтани за котки не са решението за всяко домакинство. Вашата котка може да се оправя съвършено с мокра храна или със суха храна и леснодостъпна купа с вода. Но в случай че се притеснявате, че котката ви не пие задоволително вода, считаме, че си коства да опитате един или два евтини фонтана, с цел да видите дали ще разсънят интереса на вашето коте.

Знаци, които демонстрират, че ви би трябвало котешки шадраван

- Вашата котка към този момент обича да пие от кран;

- Имате няколко котки, които споделят купи с вода или огромно семейство домашни любимци;

- Имате котка, която е притеснителна за остатъците в купата си;

- Нямате нищо срещу да почиствате шадраван всяка седмица и да сменяте; филтъра на всеки две или три седмици;

- Отсъствате постоянно от вкъщи.

Може да желаете да се придържате към купички с вода и/или мокра храна за хидратация, в случай че:

- Вашата котка е склонна да пренебрегва нови играчки или джаджи;

- Вашата котка по този начин или другояче избира мокра храна;

- Ако, смятате поръчването и промяната на филтри за фонтани е огромна инвестиция.

Вижте още:

- Защо котките не обичат вода;

- Как да накараме котката да пие повече вода;

- Защо котките се опасяват от водата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР