Лихвените проценти и тяхното нарастване през последните няколко месеца, включително

...
Лихвените проценти и тяхното нарастване през последните няколко месеца, включително
Коментари Харесай

БАКБ запазва лихвите по сключените договори за кредит

Лихвените проценти и тяхното повишаване през последните няколко месеца, в това число и в Европа, вълнуват всеки кредитополучател в България. През втората половина на 2022 година Федералния запас на Съединени американски щати, Европейската Централна Банка (ЕЦБ) и доста други централни банки започнаха няколко следващи нараствания на главните лихвени проценти, водени от желанието си да се оправят с инфлацията. Естествено този развой откри отражение и в главния лихвен % (ОЛП), определян от Българска народна банка, който доближи до 1,3% към 01 декември 2022, по отношение на 0% към септември тази година.

БАКБ постоянно е държала да бъде изцяло транспарантна към своите клиенти. Банката употребява главния лихвен % (ОЛП) и 6-мес. Юрибор (6m EURIBOR), като база за референтния си лихвен % при ценообразуването на заемите за физически лица. Тези показатели са пазарно определяни и  публично обявявани регулярно от самостоятелни институции и са налични за всеки клиент във всеки един миг.
-->
Отчитайки равнищата на тези показатели, БАКБ има право едностранно да промени лихвите по жилищни и потребителски заеми на актуалните си клиенти, считано от 01 януари 2023 година Въпреки това, водени от желанието си да защитят своите клиенти от внезапна смяна на лихвите и нарастване на вноските, Управителният съвет на Българо-американска кредитна банка взе решение да не се възползва от това свое право и да резервира лихвите на подписаните контракти с физически лица без смяна от 01 януари 2023. Следващото разглеждане на лихвените равнища ще бъде на 1 юли 2023 год.

С това решение БАКБ за следващ път потвърждава своето партньорско отношение към клиентите си, както и своята тактика да предлага транспарантни условия и пазарно-ориентирани лихвени равнища на всички свои артикули.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР