Лидия се разсея, след като удари сушата като ураган от

...
Лидия се разсея, след като удари сушата като ураган от
Коментари Харесай

Лидия се разсейва, след като уби 1, рани 2 близо до курорта в Мексико, Атлантическият океан вижда тропическа буря Шон

Лидия се разсея, откакто удари сушата като вихър от категория 4 покрай курорта Пуерта Валярта

От Associated Press, 11 октомври 2023 година, 11:19 ч. Ураган покрай курорта Пуерта Валярта, където един човек беше погубен от падащо дърво, а други двама бяха ранени

Ураганът събори дървета и отнесе покриви на къщи с ветрове със скорост от 220 км/ч, преди да се насочи към вътрешността на страната.

Лаура Веласкес, началник на системата за гражданска отбрана на Мексико, сподели, че един човек е умрял в северните околности на Пуерто Валярта, откакто е бил ударен от падащо дърво, и двама други бяха ранени другаде в региона.

Националният център за ураганите на Съединени американски щати сподели в сряда, че ветровете на Лидия са намалели до 35 благи в час, до момента в който се разсейват на към 145 благи (235 километра) на север -североизточно от град Гуадалахара, вторият по величина град в Мексико и столица на западния щат Халиско.

Лидия доближи сушата във вторник на Кабо Кориентес, рядко обитаем полуостров и по-късно се реалокира навътре в юг от Пуерто Валярта с ветрове от 105 mph (165 kmph), съгласно Националния център за ураганите.

Ураганът остана мощен даже след пренасяне над сушата, като някои автомагистрали бяха блокирани за малко в района. В щата Халиско бяха отворени 23 приюта, а градската администрация на Пуерто Валярта сподели, че няколко десетки души са отишли ​​в приюти там.

Ударът на Лидия пристигна един ден откакто тропическата стихия Макс удари южното крайбрежие на Тихия океан, на стотици благи, и по-късно се разсея. Дъждове от Макс отмиха част от крайбрежна автомагистрала в южния щат Гереро.

През 2015 година ураганът Патриша, вихър от категория 5, също доближи сушата същият едва обитаем сектор от бреговата линия сред курорта Пуерто Валярта и основното пристанище Мансанило.

Виктор Юго Ромо, началник на службата за гражданска отбрана на щата Халиско, сподели, че покривите на няколко къщи към региона на сушата са били отнесени. Градската администрация на Пуерто Валярта сподели, че към дузина дървета са били съборени там.

Дървета бяха повалени и в прилежащия щат Наярит.

Също в сряда тропическата стихия Шон се образува надалеч в Атлантическия океан, само че Центърът за ураганите предвижда, че няма възможност тя да се ускори доста.

Шон имаше ветрове от 40 благи в час (65 км/ч) и се намираше на към 725 благи (1170 километра) запад-югозападно от островите Кабо Верде. Движеше се на запад-северозапад с 13 благи в час (20 км/ч). Очакваше се Шон да падне до тропическа меланхолия идната седмица, без въобще да се приближи до сушата.

____

Следете отразяването на AP за климата на: https://apnews.com/hub/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР