Лидерите на Европейския съюз заседават днес в шведския град Гьотеборг,

...
Лидерите на Европейския съюз заседават днес в шведския град Гьотеборг,
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС на среща на върха в Гьотеборг

Лидерите на Европейския съюз заседават през днешния ден в шведския град Гьотеборг, където ще одобряват по този начин наречения Европейски дирек за обществени права. Документът съдържа 20 правилото, които би трябвало да понижат неравенството сред европейските страни, да насърчат справедливостта на пазара на труда и да подтикват икономическия напредък.

Вижте повече в директното включване на нашия делегат Десислава Апостолова

Българският министър председател Бойко Борисов не съумя да пристигна тук поради събитията в българския парламент. Не съумя да пристигна и немският канцлер Ангела Меркел, която пък е заета с продължаващите договаряния за сформиране на коалиция.

Срещата се организира в Швеция, тъй като Швеция е известна като доста обществена страна. Премиерът Стефан Льовен още при започване на своя мандат заявява стратегия, която е обвързвана със обективни условия на труд, гарантиране на правата на командированите служащи. Всъщност това е един жест към Швеция.

Документът, който водачите би трябвало да одобряват, тук го нарекоха един въодушевяващ документ, който няма обвързващ темперамент, само че цели да покаже какво желае да прави Европа в региона на обществените права в идващите години. И както се показват от Брюксел - те желаят не повече, а по-добра Европа.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер похвали шведския министър председател Льовен, че е поканил в Гьотеборг и синдикатите, и съсловните организации
Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия: Сега е време, когато в платната на Европа има вятър - политически обстановката е постоянна. Създадохме 9 милиона работни места, което не е заслуга единствено на Еврокомисията. Но в случай че ги бяхме изгубили, щяха да ни обвинят. До 2019 година би трябвало да имаме 13 милиона. Нивата на безработица също вървят надолу, въпреки, че младежите без работа са доста. Ето за какво в този момент сме избрали и сме подготвени да обсъдим стълбовете на обществените права. Когато поех поста сложих 10 целта пред Европейския парламент и обществените права беше един от тях. Това е цялостна стратегия, по коятo към този момент е направено доста.
Ако приказваме за някакво съответно измерение на този обществен дирек, това е Директивата за командировани служащи, която ще засегне и доста българи, работещи в чужбина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР