Лидерът Практикер има 25% ръст в продажбите през миналата година.

...
Лидерът Практикер има 25% ръст в продажбите през миналата година.
Коментари Харесай

Рекордно силен сезон за веригите "направи си сам"

Лидерът " Практикер " има 25% растеж в продажбите през предходната година. Mr. Bricolage подвига оборотите си с 30%, като тази година чака скок с още 15%. Третият огромен в бранша - Home Max, е порасъл с 20%, а през 2023 година планува нови 6.5%.
Пандемията в действителност трансформира " моят дом " в " моята цитадела ". Оформянето на офис или образователна част в жилището, както и вниманието върху двора ускориха визитата в магазините от вида " направи си самичък ". После избухна и имотният пазар, а оттова и ремонтите и довършителните действия. В тази среда разумно общите доходи на топ 5 вериги от бранша за 2021 година скочиха с 14% до 702 млн. лв.. За предходната година участниците на пазара приказват за растежи 20 - 30%, мощно движени и от повишените цени. А оптимизъм царува и за тази.
" Практикер ": максимален и възходящ
Продажби за над 276 млн. лева за 2021 година обезпечават на " Практикер ритейл " над 16% растеж и първо място в топ 5 на бранша. Веригата е основана в Германия и влезе в страната през 2004 година, като за 10 години отвори 9 търговски обекта. През 2014 българският " Видеолукс холдинг " на Божидар Колев и Тодор Белчев, прочут с веригата си " Технополис ", закупи целия бизнес на немската компания за България и към този момент ръководи 14 хипермаркета " Практикер " в 13 града.

" 2020 и 2021 бяха предизвикателни и непредвидими. Можем умерено да заявим, че 2022 беше първата естествена година за бизнеса и секторът " Направи си самичък " отбелязва сериозен скок. Очакваме да отчетем към 25% растеж на продажбите през 2022 по отношение на миналата 2021 година ", разяснява за " Капитал " Андриан Пенков, старши управител на " Практикер ритейл ".
Андриан Пенков, старши управител на " Практикер ритейл " Реклама
Плановете за разгръщане на веригата през 2023 включват откриването на два нови обекта Praktiker. " През пролетта на 2023 следва да бъде открит наш хипермаркет в Перник като част от новостроящия се " Ритейл парк " - благосъстоятелност на компанията. Той ще бъде върху терен с повърхност 75 декара, на който ще бъдат ситуирани още 24 други магазина. А през лятото на 2023 година ще отворим Praktiker в Хасково, който дружно с още 12 магазина ще споделя терен с повърхност над 33 000 кв.м като част от " Ритейл парк Хасково " - още веднъж благосъстоятелност на компанията ", посочи Андриан Пенков.
В " Практикер "
Praktiker има и онлайн магазин. Веригата предлага и услугата клиентът да купи онлайн и да вземе поръчката си от комфортен за него магазин.

" За да отговори на засиления интерес и увеличаващия се стокооборот, компанията влага и в построяването на спомагателни складови пространства из цялата страна. Друг огромен план е построяването на фотоволтаични системи на покривите на всички хипермаркети Praktiker. Започнахме това строителство преди две години и до края на 2023 година планираме да изградим фотоволтаици във всички магазини ", отбелязва Пенков.

Увеличаване на пазарния дял с откриване на нови обекти, повече продажби онлайн и разширение на гамата артикули и услуги също са измежду задачите на компанията за 2023.
Реклама Още напредък в Mr.Bricolage
Ръст с 10.45% и над 117 млн. лева доходи за 2021 слагат на второ място " Доверие Брико " - сдружението, което ръководи магазините Mr. Bricolage по съглашение с френската верига. Компанията прави и търговия на едро към Brico Macedonia, откакто през май 2017 продаде франчайз правата си за Северна Македония. През февруари 2019 в сдружението влезе нов миноритарен притежател, откакто главният акционер - " Доверие капитал ", продаде 28% от капитала на " Креста консултинг " (собственост на дългогодишни мениджъри на веригата). " Доверие капитал ", част от едноименния холдинг, държи останалите съвсем 72%.

Днес " Доверие Брико " има 12 магазина в 9 града в страната, а от 1 юли 2019 предлага и онлайн извършване на покупки. В международен мащаб магазините с марката Mr.Bricolage са 392, а българската верига е вторият по величина интернационален сътрудник на Mr.Bricolage.

Траян Халаджов, член на управителния съвет на компанията, откроява няколко фактора, които дефинират 2022 година като динамична за пазара на артикули за дома и градината. " От една страна, се стабилизира веригата на доставки от Далечния изток и Западна Европа, усилиха се доставките от Централна Европа. От друга, войната в Украйна сътвори разтърсвания в доставката на избрани групи артикули или върху повдигането на цените. Поскъпването на суровините и енергоносителите докара до инфлация на цените на крайните артикули. А повишаването на енергоносителите се отрази върху оперативните разноски на сдружението ", обобщава Халаджов.
В " Мосю Бриколаж "
През 2022 сдружението влага 3 млн. лв. в своя 12-и магазин, който отвори в Перник, главно в съоръжения и комерсиално съоръжение. Компанията е сложила и слънчеви панели върху покрива на магазин Mr.Bricolage в Благоевград. " Централата е с мощ 521 kWp и планувано произвеждане на електрическа енергия в размер на 580 000 kWh годишно, разяснява Траян Халаджов.
Траян Халаджов (вляво) и Андрей Евтимов - членове на управителния съвет на " Доверие Брико "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР