Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държи Мария Габриел да е

...
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държи Мария Габриел да е
Коментари Харесай

Вместо да се извинят, отидоха още по-далече. ГЕРБ не се отказва от Габриел и няма да подкрепи кабинет на ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държи Мария Габриел да е министър председател и е податлив Асен Василев да остане финансов министър. Той няма да се съгласи на държавно управление с втория мандат - на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ). Това се разбра от негово изявление в коридорите на Народното събрание в четвъртък.

Думите му идват откакто в понеделник Мария Габриел за сформиране на държавно управление с проектокабинет, без да са завършили договарянията с ПП-ДБ . В сряда съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев сподели, че, в случай че Габриел е министър председател. Той добави, ПП-ДБ гледа към втория мандат, който групировката ще получи от президента Румен Радев , в случай че първият не бъде осъществен.

По-рано ПП-ДБ дефинира дейностите на Габриел като " имитация " и " селски тарикатлъци ", а Асен Василев я назова " най-новото и най-красивото лице на мафията ". Заради тези квалификации Борисов и Габриел желаеха опрощение, а водачът на ГЕРБ го за продължение на договарянията.

Сега Борисов сподели, че дава на ПП-ДБ още един ден за договаряния. " Вместо да се извинят, отидоха още по-далече ", сподели пред публицисти в Народното събрание Бойко Борисов.

" Те не желаят държавно управление, те не престават да си мислят, че ще стане вторият мандат. Това няма да се случи ", сподели Борисов.

ГЕРБ няма да се откаже от Мария Габриел, единствено " тъй като един човек я е обидил ", сподели Борисов. Той обаче позволи Асен Василев да остане министър на финансите, тъй като има работа за дотъкмяване. По думите на Борисов Василев е правил " фокуси " в бюджета и в този момент би трябвало да се връщат пари по Плана за възобновяване.

" Той, в случай че остане - и това беше най-големият претекст той да остане финансов министър - би трябвало да си оправи тази каша, тъй като Международният валутен фонд в отчета си споделя, че би трябвало да се вдигнат налозите ", добави водачът на ГЕРБ.

Наскоро МВФ предлага Данък добавена стойност да се възвърне на равнището от преди пандемията, да се отстрани оптималният застрахователен приход и да се вкара прогресивно данъчно облагане на приходите на физическите лица.

Думите на Борисов са в несъгласие с казаното от съпартийките му от преговорния екип. Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян споделиха, че " поради обидите към една жена и майка " Асен Василев към този момент не може да е финансов министър.

Василев се извини на Габриел, в случай че се е почувствала наранена в персонално качество, само че не и в качеството ѝ на претендент за министър-председател.

" Никой не е направил крачка към Мария Габриел, с цел да изглади напрежението ", сподели зам.-председателката на групата на ГЕРБ в Народното събрание Рая Назарян в утринния блок на. По думите ѝ няма предпоставки за възобновяване на договарянията.

В четвъртък съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов сподели, че е предложил на сътрудниците си да се върнат на масата за договаряния, само че към момента няма решение. Даниел Лорер сподели, че това " ще бъде мъчно ".

Преговорите сред ПП-ДБ и ГЕРБ се водят от 6 март, когато досегашният министър председател Николай Денков по силата на предварителната сделка сред двете обединения. Тя планува промяна на премиера и ръководителя на Народното събрания след 9 месеца.

Сега наподобява, че договарянията завършиха безрезултатно, откакто в неделя изглеждаше по същия метод, само че в понеделник диалозите бяха възобновени. ПП-ДБ и ГЕРБ спорят освен за броя на министри в бъдещия кабинет на ГЕРБ. Те не съумяват и да се спогодят за промените в правосъдната власт, попълването на регулатори и смяната в службите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР