Либийските милиции се бият в Триполи след ареста на командира

...
Две мощни милиции, които подкрепят подкрепяното от ООН правителство на
Коментари Харесай

Две мощни милиции, които подкрепят подкрепяното от ООН правителство на Либия, се сблъскаха в столицата Триполи, убивайки 55 души и ранявайки други 146, казват медиците.

Ожесточените битки, които избухнаха в понеделник до късно във вторник, принудиха главното летище на града да бъде затворено.

Тя утихна само след като едната страна освободи командир, чието задържане беше отключило боевете.

Либия остава в политически хаос след дълго време владетелят полковник Муамар Кадафи беше свален и убит през 2011 г.

Страната на практика вече е разделена между временно, международно признато правителство в Триполи и друго на изток .

Прекратяването на огъня през 2020 г. донесе известен мир, но вкорененото фракциониране от всички страни постоянно заплашва да го разстрои.

Боевете оставиха много хора в капан в домовете си, тъй като се водят битки в няколко района на столицата, включително Айн Зара в югоизточната част.

BBC Африка на живо: Актуализации от континента

Последното насилие беше между бригади, които действат в Триполи, където министър-председателят Абдул Хамид Мохамед Дбейба оглавява правителство.

Специалните сили за възпиране, които контролират летището, арестуваха старши командир от 444 бригада, докато се опитваше да пътува в понеделник.

Командирът някога е бил офицер в съперничещата милиция, съобщава агенция Ройтерс.

Според Центъра за спешна медицина и подкрепа на Либия 234 семейства е трябвало да бъдат евакуирани от зоните на първа линия с 60 разположени линейки и три полеви болници, създадени за справяне с причините.

Премиерът се намеси и успя да накара командира да бъде освободен при „неутрална страна“, новините на AFP доклади на агенцията.

По-късно той обиколи засегнатите квартали, за да види мащаба на щетите.

Летището отвори отново по-късно в сряда, казва AFP.

Мисията на ООН заяви, че е загрижена за възможното въздействие на тези събития върху продължаващите усилия за подготовка за избори , които бяха отложени преди две години.

„Всички страни трябва да запазят печалбите в сигурността, постигнати през последните години, и да се справят с различията чрез диалог“, се казва в изявлението.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР