Либерийците са готови да отидат до урните за балотаж на

...
Либерийците са готови да отидат до урните за балотаж на
Коментари Харесай

Президентски избори в Либерия: Джордж Уеа и Джоузеф Боакай се борят за най-висок пост

Либерийците са подготвени да отидат до урните за балотаж на президентските избори, откакто двамата водещи претенденти бяха разграничени с малко над 7000 гласа на първия тур преди месец.

Те избират сред настоящата и тогавашна футболна звезда Джордж Уеа и някогашния вицепрезидент Джоузеф Боакай.

Президентът завоюва с малко първия тур, само че не съумя да получи повече от 50% от гласовете, което провокира балотаж.

Гласуване през октомври беше изпълнен с обвинявания в машинация и принуждение.

Избирателната комисия сподели, че девет от нейните краткотрайни чиновници са били задържани по хипотетично подправяне на бюлетини.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Организация на обединените нации заяви за конфликти сред поддръжници на съперничещи опозиционни партии.

Това са четвъртите президентски избори от края на повече преди повече от 20 години от гражданските войни в Либерия, в които починаха 250 000 души.

Кореспондентът на BBC Моузес Гарзеау в столицата Монровия споделя, че изборната интензивност за втория тур на изборите се чака да бъде висок, защото либерийците са „ гладни за гласоподаване “.

Г-н Уеа, 57, който получи 43,8% от гласовете на първия тур, и господин Боакай, 78, който получи 43,4%, и двамата се опитваха да изградят политически съюзи с другите 18 претенденти, които се явиха на първия тур.

Никой от тях не получи повече над 3% от гласовете.

Г-н Боакай, който е бил вицепрезидент на Елън Джонсън Сърлийф, първата определена жена за държавен глава в Африка, си обезпечи утвърждение на трима от четиримата най-добре показали се претенденти, съгласно организация Ройтерс.

В акцията си той се концентрира върху вложението в селското стопанство и инфраструктурата. Г-н Уеа приказва за възстановяване на образованието и справяне с безработицата.

Това е вторият път, когато двамата мъже се изправят един против различен на балотаж на президентските избори.

През 2017 година господин Уеа победи над господин Боакай, печелейки 61% от гласовете на втория тур.

По това време интернационалната му популярност спомогна за известността му измежду младежта и гласоподавателите също бяха привлечени от обещанията му да пресече корупцията, споделят анализатори.

Избирателните секции би трябвало да бъдат отворени в 08:00 локално време (08:00 GMT) и ще затворят в 18:00 локално време (18:00 GMT), когато ще стартира преброяването на гласовете.

Победителят ще постави клетва през януари идната година.

Джордж Уеа желае в допълнение време макар неволите в Либерия. Научете повече за Либерия

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР